ГИС карта следи напредъка на ваксините срещу коронавирус

До този момент са регистрирани близо 44 ваксини във фаза на клинични изпитания
(снимка: CC0 Public Domain)

Динамична ГИС карта вече събира и представя нагледно цялата налична информация за ваксините срещу COVID-19 на едно място, съобщиха от компанията за геопространствени технологии ЕСРИ България.

Картата дава възможност на всеки да проследява напредъка в разработката на официално обявените ваксини срещу коронавируса, да се запознае с последните новини около тях, както и редица други подробности. Тя бе представена за първи път на онлайн конференция тази седмица по повод Световния ГИС ден.

Тракер на ваксинитe срещу COVID-19 отговаря на най-често задаваните въпроси, сред които – къде по света учени произвеждат ваксини, тяхната бройка и до коя фаза на тестване са достигнали. Картата е интерактивна и лесна за използване, като информацията е представена нагледно в отделни тематични табла.

С няколко клика всеки може да научи основна информация за видовете ваксини, върху които учените работят, и да разбере през какви тестови фази трябва да премине всяка една от тях преди да достигне до аптеките.

В други 4 табла са представени и самите ваксини, обединени според фазата на готовност. Един от начините за ускоряване на разработването на ваксини срещу COVID-19 е комбинирането на фазите. Ето защо тракерът отчита комбинираните, например фаза 1/2, като показва производителите, както във Фаза 1, така и във Фаза 2.

Интерактивната карта представя напредъка в разработката на официално обявените ваксини
(източник: ЕСРИ България)

В динамичната карта е интегрирана информацията от американския ежедневник Ню Йорк Таймс, който следи темата в развитие. За разработване на уеб картата е използвана облачната ЕСРИ ГИС платформа ArcGIS Online.

До този момент са регистрирани близо 44 ваксини във фаза на клинични изпитвания върху хора, а над 90 предклинични ваксини са в процес на активно тестване върху животни.

Не всички ваксини ще бъдат разработвани в познатия формат за инжектиране. Част от тях са под формата на хапчета, а други е планирано да бъдат прилагани посредством електрически импулси.

Коментар