Huawei, по примера на Apple, подготвя ARM-компютър

Настолният Huawei MateStation B515 е проектиран на базата на ARM процесор
(снимка: Gizmochina)

Apple е на път да тласне компютърната индустрия в нова посока, така както направи по-рано с тънките и леки Macbook компютри, които провокираха появата на Windows ултрабуци. Сега компанията от Купертино заложи на ARM процесори и изглежда други ще я последват в това начинание.

Китайският производител Huawei, съвместно с чипмейкъра HiSilicon (контролиран от него), също разработва собствени ARM процесори за персонални компютри, става ясно от различни публикации в специализирани сайтове. Появиха се информации за настолен компютър MateStation B515, който трябва да се превърне в своеобразен „отговор на Apple” от страна на Huawei.

Компютърът разчита на 7-нанометров ARM процесор Kunpeng 920, който е произведен от HiSilicon в сътрудничество с тайванския чипмейкър TSMC. Вече е известно, че процесорът има осем изчислителни ядра, работещи на тактова честота 2,6 GHz.

ARM-базираният десктоп РС на Huawei включва RAM с обем до 64GB и две SSD устройства с формфактор M.2 наведнъж. Очаква се MateStation B515 да се продава с 23,8-инчов Full HD монитор.

В интернет изтекоха информации и за още една бъдеща модификация на компютъра. Тя ще има 8GB RAM, 256GB постоянна памет, DVD устройство, видеокарта R7 430 и захранване 180W. Към момента не са известни цените на MateStation B515 и кога компютърът ще излезе на пазара.

Коментари по темата: „Huawei, по примера на Apple, подготвя ARM-компютър”

добавете коментар...

  1. А ОС?

    Това с тяхната ОС ли ще върви?

Коментар