Изкуствен интелект открива COVID-19 по кашлянето

Изкуствен интелект може да изведе борбата с коронавируса на следващо ниво
(снимка: CC0 Public Domain)

Безсимптомните носители на COVID-19 се различават от здравите хора – по кашлицата. Човек не усеща разликата, но изкуственият интелект може да я забележи, става ясно от разработка на изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT).

Учените са създали алгоритъм, който може да изведе борбата срещу пандемията от коронавирус на следващо ниво. Новият изкуствен интелект (AI) на MIT е в състояние да различи здравите хора от носителите на SARS-CoV-2 по звука на кашлицата, дори ако последните нямат симптоми.

Според експерти, хората с асимптоматичен ход на коронавирусна инфекция имат специална кашлица, която на пръв поглед не се различава от кашлицата на всички останали хора. Но AI може с голяма степен на вероятност да различи кашлицата на здрав човек от кашлицата на заразено с COVID-19 лице.

Невронна мрежа, наречена ResNet50, е обучена върху десетки хиляди звуци от кашлица и човешки глас, след което показва изключителни диагностични резултати, базирани на характеристиките на гласните струни и вътрешните органи на здрави хора и такива, чиито тела са засегнати от коронавируса.

Според описанието на новата технология на MIT, изкуственият интелект разграничава с точност 98,5% кашлицата на хората с коронавирус от кашлицата на здрави хора, а също така показва 100% точно кашлицата на асимптоматичните носители на SARS-CoV-2. След като изкуственият интелект провери звука на кашлицата на хора, които казват, че нямат заболяване, и открие наличието на COVID-19, всички тези хора са били диагностицирани впоследствие с инфекция.

Първоначално ResNet50 е създадена за диагностициране на болестта на Алцхаймер по гласа на болния, но след избухване на пандемията системата е приспособена за търсене на коронавирусна инфекция. Учените са готови да превърнат разработката в безплатен инструмент за предварителен скрининг на COVID-19, който ще бъде достъпен както за смартфони, така и за компютри.

MIT има готовност да въведе технологията с изкуствен интелект в диагностиката на коронавируса, веднага щом Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри алгоритъма.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект открива COVID-19 по кашлянето”

добавете коментар...

  1. ИЕ

    Ами така, когато липсва естествен интелект ще сме принудени да използваме ИЗКУСТВЕН.

Коментар