Половината продадени смартфони са китайски

Всеки втори продаден смартфон през четвъртото тримесечие ще бъде на китайска компания
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайските смартфони се утвърдиха стабилно на пазара и ако не бяха американските санкции, много вероятно до края на тази година Huawei щеше да стане номер едно. Но в крайна сметка Samsung успя да запази позицията си на най-голям доставчик на смартфони в света.

Въпреки това Huawei все още е в сред петте най-големи компании за смартфони на пазара, където попадат и други китайски производители като Xiaomi и Vivo. Компании като Oppo, Realme и OnePlus също са доста успешни. Всички китайски доставчици разширяват присъствието си и извън Поднебесната империя.

Според анализатори, на които се позовава Gizchina, през четвъртото тримесечие на тази година всеки втори продаден смартфон ще бъде произведен от китайска компания. В края на тримесечието делът на всеки от китайските производители ще се промени на фона на спадащите продажби на Huawei. През третото тримесечие доставките на Huawei намаляха със 7%, в сравнение с второто.

В същото време доставките на смартфони на Samsung достигнаха 79,8 милиона през третото тримесечие, което е увеличение с 47% спрямо второто, класирайки корейската компания на първо място, по данни на Countepoint Research.

Доставките на смартфони Huawei възлизат на 50,9 милиона през третото тримесечие, регистрирайки спад от 7% спрямо предходните три месеца. Xiaomi е продала 46,2 милиона устройства, постигайки увеличение от 75% на тримесечна база.

Продажбите на iPhone достигат 41,7 милиона, което е ръст от 11%, докато Oppo се отчита с 31 милиона доставени смартфона, постигайки ръст от 26% на тримесечна база, който ѝ отрежда място сред първите пет играчи на пазара.

Заслужава внимание и седмото място на Realme с продажби в размер на 14,8 милиона броя през тримесечието. Като бивша подмарка на Oppo в чужбина, Realme допълнително увеличи доставките си, след като се завърна на китайския пазар. Общо, продажбите на смартфони Oppo и Realme възлизат на 45,8 милиона броя през третото тримесечие, надминавайки тези на Apple.

По данни на IDC, глобалните доставки на смартфони през третото тримесечие са 353,6 милиона броя, което е спад от 1,3% спрямо същия период на миналата година. Samsung продължава да е на първо място с пазарен дял от 22,7%. Huawei е втора, но доставките ѝ намаляват с 22% на годишна база до 51,9 милиона бройки, което отрежда на китайската фирма пазарен дял от 14,7%.

Доставките на Xiaomi през третото тримесечие се увеличават с 42% на годишна база до 46,5 милиона бройки и този китайски производител отнема третото място на Apple, която е продала 41,6 милиона iPhone през тримесечието, регистрирайки спад от 10,6% на годишна база.

Vivо се класира на пето място с доставки от 31,5 милиона бройки през третото тримесечие, което е ръст от 4,2% на годишна база, сочат още данните на IDC за периода юли-септември.

Коментар