Samsung се откъсва от Huawei на пазара за смартфони

През август Samsung е контролирал 22% от доставките на смартфони в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Samsung увеличава преднината си спрямо Huawei на световния пазар за смартфони, подпомогнат от проблемите, с които китайската компания се сблъска поради санкциите от страна на САЩ.

През август Samsung заема 22% дял от доставките на смартфони в световен мащаб, спрямо 16% за Huawei, по данни на Counterpoint Research. Разликата от 6 процентни пункта между двете компании е най-голямата от февруари 2020 г., когато китайският пазар претърпя дълбок спад в резултат на пандемията от коронавирус Covid-19.

Samsung загуби в полза на Huawei лидерството си на световния пазар за смартфони през април, но възвърна позициите си по-късно, благодарение на възстановяването на индийския пазар. Южнокорейският производител разширява присъствието си в Индия, която е вторият по големина пазар на смартфони в света, подхранван от нарастващите антикитайски настроения в страната.

Според анализаторите от Counterpoint Research, американските санкции срещу Huawei ще помогнат на Samsung и други марки смартфони да подобрят своите позиции. Samsung ще се конкурира с OnePlus, Oppo, Realme, Vivo и Xiaomi при бюджетните и среден клас устройства в Европа.

„Това ще бъде добра възможност за Samsung да увеличи своя дял на пазара на смартфони, особено в Европа, където компанията се конкурира яростно с Huawei в различни ценови диапазони”, казва Канг Мин Су, анализатор от Counterpoint Research.

Топ 3 на световния пазар за смартфони през август затваря Apple, на която се падат 12% от доставките. Следва китайската Xiaomi с пазарен дял от 11%.

През второто тримесечие на 2020 г. средната продажна цена на смартфоните е била с 10% по-висока, в сравнение със същия период на 2019 г., сочат данни на Counterpoint Research. Повишаването на цените е факт, въпреки рекордния спад от 23% на годишна база в доставките през последното тримесечие. В резултат на това приходите в индустрията на смартфони през април-юни 2020 г. са намалели с 15% в сравнение със същия период на миналата година.

Смартфоните са поскъпнали в почти всички региони на света: в Северна Америка – със 7%, в Китай – с 13%, в Азиатско-Тихоокеанския регион – с 11%, в Близкия изток и Африка – с 3%, в Европа – с 1%. Единственото изключение е пазарът в Латинска Америка, който отчита 5% спад в средната продажна цена.

Коментари по темата: „Samsung се откъсва от Huawei на пазара за смартфони”

добавете коментар...

  1. Протектора

    Заради Тръмп се откъсва. Иначе щеше да е “откъснат” в началото на 2020г.Аз такава брутална световна кампания да унищожат някого не съм виждал. Самсунг са класа, но Хуауей “правят” нещата в момента… или поне правеха. Не бих си купил Айфон, дори само заради това, да не говорим, че не са на нивото на Самсунг и Хуауей в момента.

  2. Lamotron

    Що не си купите Моторола те първи в светът са провели безжичен разговор с космическата станция Мир . Те това е най старата марка мобилни телефони. Сигурно стабилни качествени . 50% руска военна технология 20% японско качество 10% европейско инженерство 10% американска практичност 10% индийска изобретателност. 100% произведени в Малайзия.

  3. KROKODIL

    МОЙ ПРИЯТЕЛ ИМА iPHONE 11 PRO MAX, ИЗПУСНА ГО ВЕДНАЖ ОТ 50 СМ И ЗАДНИЯТ КАПАК СЕ ПРЪСНА. МОЯТ HUAWEI 20 MATE PRO ПАДА МНОГО ПЪТИ, ОТ МЕТРИ И ….ПРОДЪЛЖАВАШЕ, И ОСТАНА ТАКЪВ КАКЪВТО ГО КУПИХ. БАТЕРИЯТА ИЗДЪРЖА 5 ДНИ ПРИ НОРМАЛНИ РАЗГОВОРИ. И НЕ СЛУЧАЙНО САНКЦИИТЕ СА ТОЧНО СРЕЩУ HUAWEI , ТРЪН В ОЧИТЕ НА APPLE, SAMSUNG И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. А HUAWEI MATE 30 PRO И 40 PRO ПРОСТО НЯМАТ АНАЛОГ В СВЕТА.НО ЩЕ ВИДИМ СЛЕД ПЪРВАТА НЕДЕЛЯ НА НОЕМВРИ.

  4. Стамо пръча

    Samsung да направят една здрава битка на Перчема,докато не е пукнал от Ковид19

  5. Унуфрий

    Самсунг беше лидера при андроид устройства години наред и явно пак става. Аз съм доволен от телефоните макар, че цената е по-висока но предпочитам да не се дразня от изстискани откъм цена китайски недомислици. А хуйвей не искам, защото не ми харесва подчинението им на Компартията.

  6. Xardi

    Винаги на куково лято преди беше лидер Нокия сега е може би самсунг защото хората робуват на марки най мощните смартфон никога не са били самсунг и скоро няма и дабъдат

  7. Filip Angelov

    Huawei е по бърз и по добър от samsuga и iphona. Samsung a. Има един проблен и никога не миже даго оправи. Така загрява че сеедно ште ибухне

  8. Китаеца

    Да живей Нокиа.Хахааа…

  9. 008

    Ти пък

  10. Samsung

    Самсунг ако свали цените няма кой да го стигне на пазара!

  11. Мишел

    Samsung не продават нищо , разчитат на име и на рестрикции на Тръмп.

  12. 007

    Samsung винаги е бил лидер

  13. Ббб

    Ако цените падна може би Самсунг ще стане лидер

Коментар