Xiaomi измести Apple в Топ 3 при смартфоните

46,5 милиона смартфона е доставила Xiaomi през третото тримесечие на 2020 г.
(снимка: Mi Blog)

Южнокорейският гигант Samsung запазва лидерската си позиция при смартфоните, докато Xiaomi измества Apple от третото място, според нов доклад на анализаторската компания IDC за третото тримесечие.

В периода юли-септември се наблюдава спад в доставките на смартфони с 1,3% на годишна база, което е по-малко от очакваното на фона на продължаващата пандемия COVID-19, при която няколко държави бяха блокирани в продължение на месеци.

Около 353,6 милиона смартфона са доставени на световния пазар през третото тримесечие на тази година, според IDC. По-рано анализаторите прогнозираха, че може да има спад от около 9 процента, но реалният брой е по-добър от очаквания.

Samsung заема първа позиция с 22,7% пазарен дял, тъй като компанията успя да достави 80,4 милиона бройки през третото тримесечие, бележейки ръст от 2,9% на годишна база.

Huawei се класира на второ място с доставки от 51,9 милиона бройки, които отреждат на китайския производител 14,7% от световния пазар. Доставките на Huawei смартфони са намалели с огромните 22 процента на годишна база.

Докато един китайски играч бележи спад, друг регистрира огромен растеж. Xiaomi надминава Apple, за да стане третата по големина марка смартфони в света, с пазарен дял от 13,1% и 46,5 милиона доставени бройки през тримесечието.

Китайският производител бележи ръст от 42%, главно поради увеличеното търсене на Xiaomi смартфони от нисък и среден клас, особено в развиващите се страни като Индия.

Apple и Vivo заемат четвъртата и петата позиция съответно I 11,8% и 8,9% пазарен дял. Докато Apple е доставила 41,6 милиона бройки през третото тримесечие на 2020 г., китайската компания Vivo се отчита с 31,5 милиона бройки.

Коментар