Смартфоните Huawei били на изчерпване

Според пазарните наблюдатели, на някои места вече липсват популярни модели Huawei
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei, която стана водещ световен доставчик на смартфони през второто тримесечие на тази година, задминавайки Samsung, сега се бори да запази бизнеса си с умни телефони след санкциите от страна на САЩ.

Миналата година администрацията на Доналд Тръмп включи Huawei в т.нар. „черен списък”, като фактически забрани бизнеса с компанията. По това време санкцията нямаше голямо влияние върху Huawei, но сега китайският производител изпитва натиск с налагането на все повече и повече санкции.

Много продукти за потребителска електроника от Huawei вече са изчерпани на няколко места, липсват популярните модели, според репортаж по темата на Gizchina. Поради това, цените на използваните смартфони Huawei се покачват.

Моделите в популярни цветове от серии Huawei P, Mate и Nova вече са изчерпани. Потребителите, които искат такива продукти, могат да направят поръчка, да платят дължимата сума и да получат устройството един ден по-късно.

Наскоро правителството на САЩ наложи нови санкции на Huawei, забранявайки на компанията да прави бизнес с всеки производител на чипсети, който използва американски технологии. Това затвори вратите на Huawei за производство на чипсети от висок клас Kirin и доставките от други компании като Qualcomm, MediaTek и Samsung.

Новите санкции вече влязоха в сила, а към момента Huawei няма план Б. Говори се, че компанията може да се фокусира върху автомобили, мобилни аксесоари и технологии за LED екрани, за сметка на смартфоните от висок клас. Може също да измести фокуса си върху други устройства като таблети и лаптопи.

Huawei е складирала определени количества основни компоненти, но се очаква те да привършат за няколко месеца. Компанията разполага с много ограничено време, за да намери път напред за бизнеса си със смартфони.

Същевременно Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителския бизнес на Huawei, потвърди, че предстоящият флагански смартфон Mate 40 ще излезе на пазара навреме, но някои анализатори се съмняват, че компанията ще спази графика.

Коментари по темата: „Смартфоните Huawei били на изчерпване”

добавете коментар...

  1. do "ха"

    ХА ХА ХА

    Било “предчувствие”. Ама, верно ли?

    “На мен ми се е случвало да си мисля за нещо, което се случва изключително рядко. И в същия ден то наистина взе, че се случи.”

    И така днес десетина пъти … и на следващият ден пак така… 😉

  2. ха

    “обикновен потребител”, колко пъти ти се е случвало това? Помня един разказ на руснаци, но не помня в интернет ли го четох или на живо някъде го слушах – аналогичен случай. Но дали това наистина е доказателство за шпиониране или е случайно съвпадение?

    На мен ми се е случвало да си мисля за нещо, което се случва изключително рядко. И в същия ден то наистина взе, че се случи. Преди ерата на интернет хората му викат на това предчувствие, а днес ако нещото е свързано с интернет – тогава му викат със сигурност шпиониране, дори и да не е такъв случая.

  3. обикновен потребител

    Американците изкарват китайците шпиони, ама американците “шпионират” повече според мен, направило ми е впечатление че си говорим с жената къде искаме да ходим например и като отворя гугълската навигация – първо предложение точно конкретното място за което сме си говорили (няколко пъти така без преди това да съм ползвал търсачката например), та лично според мен американците “шпионират” повече, плюс това е част от живота…. харесва ни или не това е положението, не е честно Америка да иска от другите да не го правят, а самата тя да го прави. Ползваме китайска техника и мога да кажа че за мен неотстъпва по нищо от американската и като потребител искам и за в бъдеще да мога да ползвам, немога да разбера защо света неразбра, че всички сме в един голям дом и трябва да си помагаме, а не да си пречим

  4. джамбо

    Ериксон и Нокиа са американски фирми. Разбира се.

  5. US hit,hit,hit india

    Jio(india, най-големият оператор в света) е огромна заплаха за американските ериксон и нокиа , ще изнася 5G оборудване на zte по света.
    Пък индиците са навсякъде по върховете.

Коментар