Nvidia се кани да произвежда собствени CPU

Дженсън Хуанг може да превърне Nvidia в незаобиколим фактор на пазара за процесори
(снимка: Nvidia)

Покупката на Arm от Nvidia за 40 млрд. долара може да преобрази полупроводниковата индустрия. След сделката графичният разработчик се очертава като бъдещ конкурент на Intel и AMD на пазара за CPU процесори.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг потвърди очевидните предположения, че на пазара могат да се появят процесори със собствената марка на компанията. Подобен ход ще издигне конкуренцията на Nvidia с Intel и AMD на следващо ниво, отбелязва Tom’s Hardware.

Според шефа на Nvidia, има няколко възможни сценария за използване на разработките на Arm. По-конкретно, Nvidia може да започне да предлага свои собствени ядра за лицензиране, може да пусне на пазара референтни модели или да разработва решения, базирани на готови ядра.

Nvidia ще има пълен контрол върху набора от инструкции на Arm и все още не е ясно дали ще споделя бъдещите иновации в архитектурата с лицензополучателите. Във всички случаи, разполагайки с интелектуална собственост за Arm процесорите, с графични ускорители Nvidia и високоскоростни мрежи Mellanox, компанията може да изгради сървърна екосистема, базирана на Arm.

Известно е, че Nvidia вече произвежда няколко процесора, базирани на Arm, за приложения с ниска консумация, но достъпът до инженерния талант на Arm несъмнено ще ускори разработването на специализирани чипове за центрове за данни.

Може да се очаква оптимизиране на Arm архитектурата за използване с графичните процесори на Nvidia – например по отношение на съгласувания достъп на CPU и GPU до паметта, което ще насърчи другите производители на чипове да използват графичните процесори на Nvidia в своите решения. Този подход може да помогне за укрепване на позицията на Nvidia като водещ доставчик на решения за изкуствен интелект в центровете за данни.

Коментар