Microsoft спуска центровете за данни под вода

Подводните центрове за данни имат много предимства, доказа Microsoft
(снимка: Microsoft видео)

Идеята за подводен център за данни е работеща, обяви Microsoft след успешен експеримент, започнал преди две години. През 2018 г. компанията потопи цял дейта център до дъното на Шотландско море – 864 сървъра и 27,6 петабайта сторидж останаха на дълбочина 36 метра.

На пръв поглед идеята за поставяне на сървъри на дъното на океана може да изглежда странна, но екипът на Microsoft Project Natick предполага, че това ще доведе до по-надеждни и енергийно- ефективни центрове за данни.

На сушата центровете за данни са податливи на корозия, поради изобилието от кислород и високата влажност, а също така страдат от промени в температурата. Но водоустойчива капсула със система за контрол на температурата създава много по-малко проблеми.

Идеята на компанията е такива центрове за данни да бъдат разполагани бързо в близост до брегове в райони, където са необходими.

Подводните сървъри имат много предимства. Microsoft казва, че броят на прекъсванията на подводните центрове за данни е само една осма от прекъсванията на наземните дейта центрове. Това е особено важна, предвид сложността на обслужване на неработещ сървър на дъното на океана.

Следващата стъпка на компанията от Редмънд ще бъде демонстрация на изтегляне на подводен център за данни от дъното на океана и по-нататъшната му обработка.

Коментари по темата: „Microsoft спуска центровете за данни под вода”

добавете коментар...

  1. Фофу

    А, кой са пищисал. Аз ли да съм бил. Моля за извинение.

  2. ха

    Този “Хо” не съм аз и Фофу ти не схвана, че се подиграва на мен, а не на теб.

    Иначе много добре направиха модераторите на сайта, че затриха темите на Anonimous, които изключително много дразнеха с тъпоумието си.

  3. Фофу

    За акъла, ти беше пръв все пак.
    А и аз не давам акъл, а обяснявам на теб защо смятам, че така са решили индженерите. Тъкмо се канех да допълня нещо, но като реагираш за пореден път като кретен, няма да стане.

  4. Хо

    Добре, че си ти да им дадеш акъл на цялата тумба инженери в Microsoft.

  5. Фофу

    ха 16/09/2020 06:43 Под водата условята са по постоянни. Факт е че метални корпуси на кораби корозират много по-бързо на суша отколкото под вода.
    За загубите по мое мнение предимството е, че техниката имайки нелинейни характеристики на загуби спрямо достигната температура е възможно да се държи в ниски зони, където загубите са много по-малки спрямо тези за отопление.

  6. ха

    Що за глупост е това, че на сушата има по-голяма корозия? Няма нищо по-корозиращо от солената морска вода!!! Единственото предимство на подводен център е охлаждането, както и затрудненият достъп (заради евентуални саботажи). Но охлаждането си е огромно количество изхабена енергия, която например в северните страни се оползотворява за отопление на домовете.

Коментар