Новият iPad Air – най-мощното мобилно устройство

Сензорът Touch ID в новия iPad Air е преместен в бутона за включване
(снимка: Apple)

Новият iPad Air, а не iPhone 12 е първото устройство на Apple с 5-нанометров чип A14, стана ясно от официалното представяне на продукта вчера. Таблетът се очертава като най-мощното мобилно устройство на пазара.

Четвъртото поколение iPad Air идва със свеж дизайн и прилича повече на iPad Pro. Но не това е най-важното: именно iPad Air, а не iPhone 12, е първото устройство на компанията от Купертино, проектирано на базата на 5-нанометрова система на чип (Soc) Apple A14.

Чипът съдържа 11,8 милиарда транзистора, или с 40% повече от своя 7-нм предшественик. Тази SoC има нов 6-ядрен CPU и нов 4-ядрен GPU, както и 16-ядрен Neural Engine. Може да изпълнява 11 трилиона операции в секунда, което я прави най-мощната мобилна платформа в света.

Новият iPad Air идва с най-мощната мобилна платформа Apple A14
(снимка: Apple)

Втората забележителна иновация е преминаването към USB-C конектор и поддръжката на зареждане 20W. И новият iPad 8, представен вчера, също разполага с USB-C. iPad Air поддържа Wi-Fi 6, а скоростта на предаване на данни при LTE е увеличена с 60%, според твърденията на Apple.

Таблетът разполага с 12-мегапикселовата камера на iPad Pro с подобрена видео стабилизация. Предната камера FaceTime HD има 7MP сензор, поддържа Smart HDR режим и Full HD заснемане на видео при 60 fps.

iPad Air предоставя 10,9-инчов екран с резолюция 2360×1640 пиксела. За да се запази компактността при новия по-голям екран, сензорът Touch ID е преместен в бутона за включване в горния край – така iPad Air 4 получава страничен скенер за пръстови отпечатъци.

iPad Air предоставя 10,9-инчов екран с резолюция 2360×1640 пиксела
(снимка: Apple)

Новият iPad Air ще излезе на пазара през следващия месец в пет цвята: сребърен, въглен, розов, зелен и син. Цените в САЩ започват от 600 долара. Ще има опции с 64 GB и 256 GB вградена памет.

Коментар