Apple разочарова с продажбите на iPhone

Приходите от смартфони на Apple възлизат на 26,4 млрд. долара за последното тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на iPhone са по-слаби от очакванията на анализаторите, стана ясно от публикувания вчера финансов отчет на Apple за четвъртото тримесечие и пълната фискална 2020 г. В резултат на това акциите на компанията паднаха с 4%, а пазарната ѝ капитализация намаля с около 100 милиарда долара за един ден.

За отчетния тримесечен период, който приключи на 26 септември 2020 г., приходите на Apple възлизат на 64,7 млрд. долара, спрямо 64 млрд. долара година по-рано. Нетната печалба на корпорацията на годишна база е намаляла от 13,7 на 12,7 млрд. долара.

Резултатите за цялата отчетна година сочат приходи за Apple от 274,5 млрд. долара срещу 260,2 млрд. долара година по-рано, докато нетната печалба се е увеличила от 55,3 на 57,4 млрд. долара.

В периода юли-септември 2020 г. продажбите на iPhone в парично изражение са намалели с 21%, в сравнение със същия период на 2019 г., поради факта, че потребителите изчакваха пускането на нови модели, но те се забавиха. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук коментира, че интересът към линията iPhone 5G и други нови устройства на компанията е „изключително положителен”.

През четвъртото тримесечие на фискалната 2020 г. приходите от смартфони на Apple възлизат на 26,4 млрд. долара, като се провалят средните аналитични прогнози от 27,1 млрд. долара. В същото време продажбите на iPad (6,8 млрд. долара) и компютри Mac (9 млрд. долара) надминават пазарните очаквания – съответно 6,1 млрд. и 8 млрд. долара.

Анализаторите очакваха новите iPhone 5G да се продават добре в Китай, където значителен брой потребители имат достъп до високоскоростни интернет мрежи, отбеляза Ройтерс. През четвъртото финансово тримесечие обаче продажбите на iPhone в Китай са спаднали с 28,5% до 7,95 млрд. долара.

В бизнеса с носими устройства и аксесоари приходите на Apple за четвъртото фискално тримесечие се увеличават с 21% до 7,9 млрд. долара, надминавайки очакванията на анализаторите. Услугите носят 16% повече приходи, отколкото година по-рано. Броят на абонатите на платени услуги на Apple за тримесечието се е увеличил от 550 на 585 милиона души, като до края на 2020 г. трябва да достигне 600 милиона души, очакват от компанията.

Коментари по темата: „Apple разочарова с продажбите на iPhone”

добавете коментар...

  1. Тумба-лумба

    Кисело грозде…

  2. ..

    Всъщност, Apple се забавиха с пускането на новия модел, което съществено им промени предишното тримесечие.

    Предварителните поръчки до миналата година влизаха в 3-месечието завършващо в края на Септември.

    Сега представиха моделите си през Октомври. Всички бяха в очакване, което е нормално да доведе до спад спрямо предишни години.

    Като добавим и все пак разклатените икономики и финансова несигурност, реално няма нищо неочаквано.

    Но, изводът е, че пак някой на Волстрит си търси поводи да манипулира пазарите.

    По-интересното е, че акциите на AMD спаднаха, въпреки че компанията отчита 60% по-добри продажби спрямо предишното тримесечие и 56% повече продажби спрямо същото тримесечие на 2019.

    Волстритска логика – дебили и манипулатори.

  3. Аз

    С тея цени кво да очакват

  4. ..

    Изключително интересен модел на модериране на коментари.

    Преди 1-2 седмици коментирах неадекватните бращолевения как емпатията била залягала в писането на софтуер – коментарът изчезна за минути.

    Иначе, под един куп статии нек’ви злобеещи дебили си позволяват да обиждат стотици милиони потребители, но няма кой да им тръкне коментарчетата.

  5. Anonymous

    Продажбите на Apple iPhone 12 и 12 Pro в редица региони започнаха наскоро, като още преди това имаше сигнали за засилен интерес при предварителните заявки. Изглежда потребителското търсене е неочаквано високо и Apple е възложила на доставчиците си да увеличат производството на iPhone 12 с до 2 милиона броя.

  6. Българин

    Само ******* и комплексарите ползват Епъл.

  7. Anonymous

    Xiaomi изпревари Apple и вече е на трето място по продажба на смартфони

Коментар