Radeon RX 6000 поставя нов стандарт за РС гейминг

Флагманът Radeon RX 6900 XT е върховата 4K графична карта на AMD и най-бързата за игри
(снимка: AMD)

Новата серия графични карти AMD Radeon RX 6000 вдига нивото на РС гейминга за ентусиасти. Серията включва моделите Radeon RX 6800 и Radeon RX 6800 XT, както и новия флагман Radeon RX 6900 XT – най-бързата гейминг карта на AMD.

Графичните карти, обявени тази от седмица от AMD, са изградени по нова RDNA 2 архитектура, която поставя и нова основа за следващото поколение игрални конзоли, РС, лаптопи и мобилни устройства, проектирани да бъдат оптималната комбинация от производителност и енергийна ефективност.

Гейминг архитектурата AMD RDNA 2 предлага до 2X по-висока производителност в избрани игри с Radeon RX 6900 XT, в сравнение с Radeon RX 5700 XT, която стъпва на RDNA архитектура, и до 54% повече производителност на ват в сравнение с Radeon RX 5700 XT, използвайки същия 7-нм технологичен процес.

RDNA 2 идва с редица иновации, включително усъвършенствани техники за пестене на енергия с до 30% на цикъл на изчислителна единица, както и методики за вдигане на честотата с 30% при същото потребление на енергия. Архитектурата включва и нова AMD Infinity Cache технология, която предлага до 2,4X по-висока пропускателна способност на ват в сравнение с RDNA-базираните карти с GDDR6.

Графичните карти от серия AMD Radeon RX 6000 Series поддържат високоскоростната PCIe 4.0 технология и разполагат с 16GB GDDR6 памет за най-натоварващите 4K работни задачи днес и в бъдеще. Сред основните характеристики са:

AMD Infinity Cache – високопроизводителен, от последно ниво кеш-буфер за данни, подходящ за 4K и 1440p гейминг с най-високото ниво на детайли. 128MB кеш на подложката намалява драматично латентността и консумацията на енергия, като осигурява по-висока обща гейминг производителност от традиционните архитектури.

AMD SmartAccessMemory – това е една изключителна черта за системите с процесори Ryzen 5000, дънни платки AMD B550 и X570 дънни платки и графични карти Radeon RX 6000. Тя дава на Ryzen процесорите повече достъп до бързата GDDR6 графична памет, което ускорява CPU обработката и увеличава с 13%  производителността при използване на Radeon RX 6800 XT във Forza Horizon 4 на 4K, когато се комбинира с новия Rage режим за настройка на овърклок с едно щракване.

Произведени за стандартни шасита – с дължина 267 мм и 2×8 стандартни 8-пинови конектори за захранване, проектирани за работа със существуващите 650W-750W захранвания от клас за ентусиасти, геймърите лесно могат да ъпгрейднат своите системи без допълнителни разходи.

Поддръжка на DirectX 12 Ultimate – предлага мощна комбинация от рейтрейсинг, изчислителни и растеризирани ефекти като DirectX Raytracing (DXR) и Variable Rate Shading, за придаване на ново ниво на реализъм в игрите.

DirectX Raytracing (DXR) – добавяйки високопроизводителен Ray Accelerator енджин във всеки изчислителен модул, картите на база RDNA 2 са оптимизирани да предоставят осветление в реално време, реализъм в сенките и отраженията с DXR. Заедно с AMD FidelityFX, който позволява хибридно рендериране, разработчиците могат да комбинират растеризирани и рейтрейс ефекти за оптимална комбинация от качество на изображенията и производителността.

AMD FidelityFX – комплект програмни средства с отворен код за разработчици на игри, достъпен на AMD GPUOpen. Той включва колекция от ефекти на осветление, сенки и отражения и улеснява разработчиците да добавят висококачествени пост-процес ефекти, които правят игрите да изглеждат красиви, докато предлагат оптималния баланс на визуална чувствителност към детайла и производителност.

Variable Rate Shading (VRS) – динамично намалява скоростта на шейдинг за различни области от кадъра, които не изискват високо ниво на детайли, и така се увеличава общата производителност без доловими промени в качеството на изображението.

През следващите седмици AMD ще пусне поредица видеоматериали от своите партньори – независими софтуерни разработчици (ISV), които демонстрират гейминг изживявания с графичните карти Radeon RX 6000 серия в някои от многоочакваните игри тази година. Тези клипове могат да се видят на сайта на AMD.

Графичните карти Radeon RX 6800 и Radeon RX 6800 XT се очакват на пазара от глобалните търговски вериги и на AMD.com от 18 ноември 2020 г., съответно за $579 и $649. Radeon RX 6900 XT ще излезе на пазара на 8 декември на цена $999 (препоръчителни крайни цени в САЩ).

AMD Radeon RX 6800 и RX 6800 XT моделите ще се доставят от партньорите на компанията, сред които ASRock, Asus, Gigabyte, MSI, PowerColor, Sapphire и XFX 0.

Коментар