Основаха първото по рода си стартъп студио у нас

Местната предприемаческа екосистема ще разчита на подкрепа от стартъп студио
(снимка: CC0 Public Domain)

Български стартъпи и инвеститори основаха първото по рода си стартъп студио. BattlePass ще играе ролята на мост между местните стартъпи и инвеститорите не само в България, но и в региона.

Стартъп студиата наподобяват акселераторите по това, че помагат на стартиращите проекти да поемат в правилната насока. Основната разлика обаче е, че те не просто съветват предприемачите в продължение на няколко седмици или месеци, поемат ролята на съоснователи, инвестирайки време, енергия, ноу-хау, а понякога и пари в проектите, в които наистина вярват – процес, който може да отнеме дори години.

Подобен ангажимент има огромно въздействие върху цялостния успех на стартъпите и някои студия достигат до 50% „success rate” на проектите си (за сравнение, при традиционните VC фондове съотношението е 1 към 10). Тези впечатляващи резултати се дължат отчасти на това, че всички замесени страни обикновено получават процент от стартиращите компании, което допълнително ги стимулира да се борят за техния дългосрочен успех.

BattlePass се ръководи от опитните предприемачи Петър Лозанов и Тодор Геровски заедно с техните партньори Мартин Кадинов, Данаил Коев, Биляна Димитрова, Красимир Стоев, Иван Илиев, Мартин Марков, Иван Михайлов – имена, които са все добре познати в българското стартъп пространство. Тяхната цел е да подсилят местната предприемаческа екосистема чрез въвеждане на липсващия елемент, който би бил мостът между основателите на компаниите, доставчиците на услуги и инвеститорите.

Екипът вече работи с 8 стартъпа от най-различни индустрии и играе ролята на съветник за няколко други – което, според Петър Лозанов, е несъмнено доказателство нуждата от тези услуги на родния пазар. Предстои стартъп студиото да отвори свой втори клон в Гърция и по-късно в Румъния и Сърбия.

Коментар