Отвориха научен и енергиен център в Бургас

„ПланeтУм” е част от обновената зона около пристанището на Бургас
(снимка: Shell)

Първи по рода си за България научен и енергиен център бе открит в Бургас. „ПланeтУм” се намира в сградата на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града. В центъра са обособени няколко различни зони, сред които „Енергия”, „Откривателство” и „Иновации”.

С помощта на над 20 образователни и интерактивни инсталации посетителите ще могат, забавлявайки се, да научат как се генерира и използва енергията от различните традиционни и възобновяеми източници, да се запознаят с някои от откритията, които са променили живота ни през последните векове, както и да разберат други интересни факти, като например с какво е уникална и характерна морската и сухоземна среда в района на Бургас.

Над 20 образователни и интерактивни инсталации има в центъра „ПланетУм”
(снимка: Shell)

Едни от най-интересните експонати са атмосферният водолазен костюм, чрез който посетителите ще влязат в ролята на истински водолаз и ще изпитат ограниченията на движение при налягане от една атмосфера, както и инсталациите за генериране на различни видове енергия от възобновяеми източници като вода и вятър.

„Стремим се Бургас да става все по-интересен, модерен и красив. Новият Детски научен център с планетариум има още една важна характеристика, освен изброените. Той ще бъде и полезен. Центърът ще бъде място, където да учиш, докато се забавляваш”, заяви Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Центърът „ПланетУм” ще бъде място, където децата се учат, докато се забавляват
(снимка: Shell)

Проектът  се реализира от Shell, партньорите в проучвателен „Блок 1-14 Хан Кубрат” в Черно море Уудсайд енерджи и Репсол, както и от Община Бургас и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Социалната инвестиция на трите компании е в размер на 474 000 евро.

Коментар