Една трета от енергията в света идва от възобновяеми източници

Водните електроцентрали продължават да доминират с над 50% от зелената енергия (източник: CC0 Public Domain)

Делът на енергията от възобновяеми източници в общото количество произвеждана енергия за нуждите на света продължава да нараства, сочат актуални данни за миналата година.

Според нов доклад на Международната агенция по възобновяеми източници на енергия (IRENA), през 2018 година секторът е генерирал 2351 гигавата мощност, или със 171 гигавата повече, отколкото през 2017 г. Данните сочат, че една трета от цялата енергия в света идва от възобновяеми източници.

На хидроенергията се падат над половината от цялата „зелена“ енергия. По-точно, през миналата година нейният принос се изчислява на 1293 гигавата, но в същото време значително се е повишил добивът на други видове възобновяема енергия.

Така например, капацитетът на вятърните електростанции е достигнал 564 гигавата през 2018 г., което е с 10% повече, в сравнение с предходната година. Слънчевите електростанции се отчитат с 486 гигавата, бележейки ръст от 24% спрямо 2017 г.

Интересен факт, на който обръща внимание изследването, е, че повече от половината, или близо две трети (61%) от всички нови инсталации в зелената енергетика са направени в Азия.

Коментари по темата: „Една трета от енергията в света идва от възобновяеми източници”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Дано е така, но една трети ми се вижда много!

  2. admin

    FAKE news…

Коментар