Твърдотелни батерии обещават редица предимства

AS-LiB батериите могат да се използват успешно в космически апарати, медицински прибори и промишлено оборудване (източник: Hitachi Zosen)

Японска технологична компания започна доставки на първите в индустрията образци на „твърдотелни“ литиево-йонни батерии с електроди, направени от материали със съдържание на сулфат.

Електролитът в акумулаторите AS-LiB (all-solid lithium-ion battery) на Hitachi Zosen се намира в твърдо състояние вместо в течно или гелообразно, което предопределя редица ключови и уникални особености на разработката.

Така например, твърдият електролит не изгаря, не се изпарява или коагулира (сгъстява) при сравнително ниски и доста високи температури. От компанията заявяват температурен диапазон на AS-LiB от –40°C до 120°C, в който работните параметри на батерията не се променят критично.

Липсата на летливи вещества позволява на батериите да работят във вакуум. Телата им няма да се подуят по време на работа. Бичът на литиево-йонните батерии – вероятността от запалване и експлозия – не застрашава новия клас твърдотелни батерии.

С подобни свойства AS-LiB батериите могат да се използват успешно в космически апарати, медицински прибори и промишлено оборудване. В бъдеще Hitachi Zosen планира да пусне твърдотелни литиево-йонни акумулатори за стационарно съхранение на електроенергия, за разпределени мрежи и електромобили.

Но медалът има и обратна страна. В случая с батериите AS-LiB това са ниската плътност на съхранение на енергия и съотношението мощност/тегло. Hitachi не уточнява тези параметри, но съдейки по представения образец – AS-LiB батерия с размери 52х65,5х2,7 мм и тегло 25 грама едва достига 10% от показателите на аналогични литиево-йонни батерии с течен електролит.

AS-LiB акумулаторите на Hitachi имат още един минус – те трябва да се произвеждат в условия на силно понижена влажност, тъй като материалът за електродите лесно образува сероводород в съчетание с влагата.

Hitachi е разработила технология и промишлено оборудване за производство на твърдотелни литиево-йонни батерии и е склонна да продава лицензи и на други компании. Очаква се комерсиалното производство на AS-LiB батериите да започне до април 2020 г.

Коментари по темата: „Твърдотелни батерии обещават редица предимства”

добавете коментар...

  1. aze

    ne se zagrqva bateriata a electrodite kam neq

  2. ха

    А как се държат новите батерии по отношение на циклите заряд/разряд? Температурата влияе ли на тази характеристика и колко?

Коментар