Вниманието към детайла носи успех на стартъпите

Две прогнози за развитие на стартиращите фирми очерта българската ИТ консултантска компания ScaleFocus след участието й на най-влиятелната стартъп конференция в Европа – LeWeb.

„Повече възможности за споделяне” е първата прогноза за развитие на фирмите. Тя е свързана с т.нар. „икономика на споделянето” – да се извлича колкото се може повече от предмет или услуга чрез увеличаване броя на хората, които ги ползват.

Според втората прогноза, за успеха на една стартъп идея в световен мащаб се изисква повече от уникален замисъл – важна е реализацията й до най-малкия детайл, с фокус върху очакванията и нуждите на крайните потребители.

В условия на финансова нестабилност хората и фирмите се опитват да правят повече с по-малко и да използват това, което имат, като го споделят с други хора и организации. Затова едни от най-печелившите стартиращо компании в света са изградени на принципа на споделянето – например на маршрута, по който пътуваме, на имота, който наемаме, на храната, която не изяждаме.

„Промените, които ще донесе „икономиката на споделянето”, може да се окажат  следващата индустриална революция”, коментираха от ScaleFocus. Пример за това е платформата Airbnb, която позволява да се наеме временно апартамента на местен жител вместо да се отседне в хотел. Друг пример е стартъп, чрез който хората пътуват заедно по един и същ маршрут като, от една страна, поделят разходите си, а от друга – създават нови познанства.

Повече споделяне означава и повече приложения за уеб и смартфони, допълниха от ScaleFocus. Нуждата от лесни за употреба приложения за уеб и смартфони представлява огромен потенциал за програмистите.

При start-up фирмите над самото естество на идеята надделява значението на това как се осъществява тя, изпипването й до най-малката подробност, съобразяването с това какво би искал потребителят.

„Повечето от представените на LeWeb идеи не бяха толкова революционни, колкото представени по новаторски начин на потребителя”, поясниха от ScaleFocus. „Например, хората отдавна споделят разходите за бензин или храната, която остава. Новаторството е в това как ще го предложиш на пазара – малки разлики в детайлите могат да доведат до провал или до изключителен успех”.

Бъдещето на стартъп фирмите, които искат да успеят на глобалния пазар, е първо в добрата идея, която решава конкретен проблем, и второ – в добрата реализация, включително чрез лесни за употреба софтуерни приложения.

Коментари по темата: „Вниманието към детайла носи успех на стартъпите”

добавете коментар...

  1. Потребител

    “Икономиката на споделянето” като сектор или сегмент от икономика в тази страна е много необходим и трябва да се развие, само дето манталитета ни все още не е на необходимото ниво.

Коментар