HP крои планове за пазара на смартфони

HP трябва да участва в играта на пазара за смартфони, заяви мениджър на компанията за Азиатско-Тихоокеанския регион

HP трябва да участва в играта на пазара за смартфони, заяви мениджър на компанията за Азиатско-Тихоокеанския регион

HP планира да се върне на пазара за смартфони и вече работи над иновативно устройство, което ще предложи ново потребителско изживяване, твърди The Indian Express.

HP трябва да участва в играта, отговаря мениджър от компанията на въпрос дали в плановете на ИТ гиганта от Пало Алто влиза пускането на смартфон. Би била странна липсата на подобен план, коментира директорът на подразделението за потребителски компютри и таблети за Азиатско-Тихоокеанския регион – Ям Су Ин.

Първият опит на HP на пазара за смартфони не беше сполучлив, въпреки сериозните намерения. За да влезе бързо в този сегмент, през 2010 г. компанията даде 1,2 млрд. долара за Palm – създател на смартфоните Treo и мобилната операционна система webOS, която се считаше за ключова придобивка.

В началото на 2011 г. HP пусна първите си устройства с webOS – таблета HP TouchPad и смартфоните HP Veer и HP Pre3. Нито едно от тях обаче не се наложи на пазара, HP спря производството им и реши да даде webOS на общността от разработчици на софтуер с отворен код.

В момента пазарът на смартфони е окупиран от Samsung, Apple и няколко други по-малки играчи, така че HP ще се натъкне на много сериозна конкуренция. Най-големият производител на РС обаче не иска да пропусне възможностите, които разкрива постоянно растящият пазар на мобилни устройства, особено като се има предвид, че продажбите на персонални компютри намаляват два пъти по-бързо от очакваното.

По данни на IDC, продажбите на смартфони ще нараснат тази година с 32,7%, в сравнение с миналата, достигайки 958,8 млн. броя. За първи път през 2013 г. смартфоните ще изпреварят телефоните с разширени функции, прогнозира анализаторската компания.

НР планира да пусне смартфони с уникален набор от функции. Какви точно ще бъдат те, засега не е ясно, нито пък са известни сроковете за излизане на пазара на умните устройства с марката на HP.

Коментар