ZTE Open – първи смартфон с Firefox OS

Бюджетният ZTE Open излиза на пазара в Испания на цена 90 евро

Бюджетният ZTE Open излиза на пазара в Испания на цена 70 евро

Mozilla, разработчик на популярния браузър Firefox, съобщи, че първите два смартфона с операционна система Firefox OS – моделите ZTE Open и Alcatel One Touch Fire – вече са на пазара. Новите умни телефони ще се разпространяват от операторите Deutsche Telekom и Telefonica.

Потребителите в Испания ще могат от утре да си купят от Movistar (компания на Telefonica) 3,5-инчовия Movistar на цена от 70 евро без договор. По-късно тази година Telenor (новият собственик на Globul) ще представи първите Firefox OS устройства в страните от Централна и Източна Европа.

Бюджетният ZTE Open дебютира през февруари на изложението MWC 2013 в Барселона. Моделът има 3,5-инчов екран с резолюция 480×320 пиксела, едноядрен процесор Qualcomm с ядро Cortex-A5, оперативна памет 256 MB и флаш памет 512 MB с възможност за разширение, както и 3,2-мегапикселова камера на задната страна.

ZTE Open беше показан за първи път през февруари на изложението MWC 2013 в Барселона

ZTE Open беше показан за първи път през февруари на изложението MWC 2013 в Барселона

Mozilla подчертава, че устройствата с Firefox OS са първите смартфони, опериращи изцяло с уеб технологии и с максимално персонализирана среда. Firefox OS може да предложи стандартна функционалност, но и вградени социални функции като Facebook и Twitter, карти HERE с офлайн възможности, браузър Firefox и др.

Както и повечето съвременни мобилни платформи, Firefox OS е свързана с магазин за приложения Firefox Marketplace, който включва категории като игри, новини, мултимедия, музика, бизнес и др. В зависимост от региона и оператора, ще бъдат достъпни локални предложения.

Firefox OS внася нова концепция за смартфоните – адаптивно търсене на приложения, които буквално преобразуват средата според нуждите на потребителя. Например, при търсене на изпълнител в резултатите се появява и възможност за покупка на избрани песни, билети за концерт или прослушване онлайн.

Mozilla се надява, че отворените стандарти, HTML5 приложенията и приятелският подход към потребителите ще й позволят да привлече към своята платформа хора, които в момента ползват евтини устройства с Android, Asha или Windows Phone. Смартфоните на база Firefox OS от компании като ZTE, Alcatel, Huawei и LG ще се продават в Европа, Азия и Латинска Америка.

Коментари по темата: „ZTE Open – първи смартфон с Firefox OS”

добавете коментар...

  1. nikito_blend

    Ще си взема един.

Коментар