Прогнозират срив в продажбите на Huawei смартфони догодина

Продажбите на Huawei смартфони може да намалеят в пъти през 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече пазарни анализатори прогнозират срив в продажбите на смартфони Huawei през следващата година. Според най-песимистичните очаквания, китайският производител може да продаде около 50 млн. устройства през 2021 г.

Тази седмица влиза в сила забраната на САЩ за доставка на компоненти за Huawei, които са произведени с използване на американски технологии и оборудване. Санкцията се отнася за всякакви компоненти и ще засегне бизнеса на много производители по целия свят.

Според анализатора Джеф Пу от GF Securities, ако САЩ не смекчат санкциите срещу Huawei, догодина продажбите на смартфони Huawei и Honor ще паднат до 50 милиона бройки. Тази година компанията все още може да продаде 195 милиона смартфона, в сравнение с 240 милиона през миналата година, отбелязва Nikkei Asian Review.

Експертите от Nomura очакват, че основните конкуренти на Huawei ще успеят да отнемат от китайски гигант по 20-30 милиона смартфона годишно. Ще се възползват най-вече Samsung, Oppo, Vivo и Xiaomi, както и Apple. Сбъдването на подобен сценарий до голяма степен ще зависи от макроикономическата ситуация.

Очаква се Samsung и Xiaomi да бъдат най-агресивни в отнемането на дял от Huawei. Двете компании вече увеличиха обема на поръчаните компоненти с надеждата да засилят още повече позициите си на пазара за смартфони.

За корейската Samsung подобно „отмъщение” е и въпрос на чест, тъй като през второто тримесечие именно Huawei я свали от върха в класацията на най-големите производители на смартфони.

Доставчиците на Huawei, много от които искат да получат лиценз от САЩ, за да продължат сътрудничеството с китайската компания, ще трябва да се възстановят известно време от проблемите, свързани със загубата на такъв клиент.

Що се отнася до самата Huawei, оставена без достъп до модерни компоненти, тя трудно ще конкурира останалите производители на смартфони, които не са ограничени от санкции.

Коментари по темата: „Прогнозират срив в продажбите на Huawei смартфони догодина”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Един Anonymous14/09/2020 18:51 вече са го гръмнали в мозъка. Или сам се е гръмнал, гледайки много филми.

  2. юc завзе 5G

    ще цуцне 1,5трил$ през epиkсон/нoкиa’мрежи

  3. Anonymous

    Капитализъм – yбии или ще те yбият, Няма време за мислене.

    За това В.черепа е най-богат защото действа бърже и жестоко.

  4. Петър

    Никаква чест не се вижда в действията срещу Хуавей… Страх, завист има доволно.

Коментар