Съосновател на Arm нарече катастрофа сделката с Nvidia

Nvidia договори покупката на Arm от SoftBank за сумата от 40 млрд. долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбата на британския разработчик на чипове Arm от SoftBank на Nvidia е катастрофа, която ще наруши неговия бизнес модел и следователно трябва да бъде блокирана, заяви съоснователят на Arm Херман Хаузър.

„Това е катастрофа за Кеймбридж, Великобритания и Европа”, каза Хаузър пред Ройтерс, имайки предвид базата на Arm в Източна Англия. „Това е последната европейска технологична компания от световно значение и я продават на американци”.

Хаузър призова правителството на Обединеното кралство да постави три условия за сделката: гаранция за работа във Великобритания, обещание да се запази отвореният бизнес модел на Arm и изключване на компанията от проверките за сигурност на САЩ в отношенията с клиентите.

Ако това не се случи, тогава, според Хаузър, „британското правителство трябва да помогне за организиране на първично публично предлагане на акции на Arm на Лондонската фондова борса и да я превърне в британска компания”.

Хаузър многократно е критикувал сделката на SoftBank и Nvidia. Той призова Великобритания като ключов инвеститор в Arm да подкрепи евентуалното IPO на компанията.

Придобивайки Arm за 40 млрд. долара, японската корпорация SoftBank се ангажира да запази централата на разработчика в Обединеното кралство.

При обявяване на сделката, Nvidia също потвърди, че SoftBank ще продължи да се придържа към своите ангажименти, срокът на които изтича следващия септември. Освен това Nvidia обеща да запази името Arm и да разшири базата в Кеймбридж.

Коментари по темата: „Съосновател на Arm нарече катастрофа сделката с Nvidia”

добавете коментар...

  1. :o)

    Всеки тука си пише и връзка с главния мозък няма…

    Тук става дума за нещо съвсем друго – НАЛАПВАНЕ на бизнес от огромна акула по време на криза и пандемия 🙂
    А не кои са nVidia , кои са ARM и прочие. Става дума за налапване и поглъщане.
    И тоя ревльо с неговия смешен плач – искал гаранции за работни места.
    Абе ждрольо тебе те купуват и продават с дрехите…който плаща той определя къде ще дава заплати и работни места.
    А в англия ще има още малко безработни, да ги издържат нашите гастербайтери.

  2. ха

    Все хапчета, та хапчета. А за моите доста по-вкусни еклери никой и дума не обели…

  3. Anonymous

    Пии си хапчетата.

    Amd,nvidia са китайчета от tsmc.

  4. Йсйв

    Монопол казваш явно не разбираш какво означава това 🙂 Amd и Nvida са положили доста труд за да се наложат на пазара. На сила не те карат да пазаруваш. Ако е те радва взимаш китайски вариант за 20$ и ограеш тетрис 🙂

  5. Калтаци

    Пали мотора бе, нвидиа паразит, цървул..

  6. Калтаци

    Я да се гръмнете, нвидиа паразити гадни, мръсни….

  7. Anonymous

    Ti i da gi piesh nqma da ti pomogne

  8. Anonymous

    Аповете пии.

  9. ..

    Анонимен, подсещанията за хапчетата си ги пиши в личния календар, не в коментарите към статии.

    Аз не бих се изхвърлил чак да обвинявам в монополизъм, но определено този ход на Nvidia в дългосрочен план ще има лоши последствия.

    Факт е, че продуктите им в момента, а и за последните 20 години, са №1. Но!

    Компанията многократно е доказала, че когато има доминантна роля на пазара, прави буквално каквото и както си иска, дори в ущърб на потребителите.

    Ето някои примери:
    – Когато Apple преминаха на Intel през 2007г, първоначално ползваха графични карти на Nvidia.

    Това продължи до към 2011г, когато на Apple тотално им писна и започнаха да ползват графичните карти на AMD. Причината беше, че Nvidia им доставяха доста бъгави продукти и на Apple им излизаше доста солено да подменят безплатно скапаните бройки, както правеха (лично съм носил лаптопа си за ремонт тук, в България).

    – Nvidia категорично отказват да дават техническа информация, така че заинтересованите да разработват сами качествени драйвери. Същевременно, не се интересуваха от UNIX-базирани операционни и предоставяха доста скапани драйвери за macOS и Linux. Пострадавши в случая са, пак Apple, но и цялата общност на отворения код.

    Или, както Линус Торвалдс казва – F*ck Nvidia!

    Така, че тази сделка наистина носи големи рискове.

    Apple от своя страна през последните 10 години изкупиха де що има оптимизатори на процесорни архитектури / uncore и прочее, наеха и големи екипи за CPU и GPU разработки и очаквам след не много време, тихо и кротко да спрат да лицензират от ARM.

    Google тръгнаха по пътя на Apple, но са в много ранен стадий.

    Microsoft разчита на Qualcomm, които имат уникални baseband модеми, но CPU-тата им са посредствени и като цяло се придържат към ARM с минимални подобрения. Те може доста да пострадат.

    Ще видим какво ще стане.

  10. ха

    Яж еклери.

    Както винаги коментарите са място за полезни съвети…

  11. Anonymous

    Пии си хапчетата .

  12. Станислав

    Дано блокират сделката, такива монополисти не бива да се допускат.

Коментар