Машина за холограми във всеки дом обещава предприемач

Холограми с висок реализъм и интерактивност обещава машината на PORTL Hologram
(снимка: PORTL Hologram)

След като създаде виртуален Роналд Рейгън и излъчи Джими Кимъл по целия път от Холивуд до кънтри музикалните награди в Нешвил, обсебеният от холограмите предприемач Дейвид Нусбаум, основател на компанията PORTL Hologram, е амбициран да постави машина за холограми във всеки дом.

В пореден рунд на финансиране компанията на Нусбаум привлече 3 милиона долара от известния рисков инвеститор Тим Дрейпър, бившия изпълнителен директор на Electronic Arts Дъг Бари и дългогодишния продуцент на награди Джо Луис, съобщи TechCrunch. Бари не само подкрепя компанията, но и се присъединява към нея като първия оперативен директор.

Интересът към проектите на Нусбаум може да се проследи назад във времето – до холограмата на покойния рап изпълнител Тупак Шакур по време на музикалния фестивал в Коачела преди около осем години.

Нусбаум превърна вълнението, породено от това събитие, в бизнес. Той купува патентите, които стоят зад нестандартното представяне на Тупак, и използва технологията, за да изведе Джулиан Асандж от посолството на Еквадор в Лондон и да накара мъртвите звезди да живеят отново.

Тези визуални подвизи бяха основно актуализирани версии на техниката Pepper’s Ghost, която сценичните илюзионисти и филмови производители използват, откакто тя е измислена от Джон Пепър през 19 век. PORTL Hologram обаче е значително подобрение, според Нусбаум.

Проекторът може да предава изображения по всяко време на деня и нощта, а използването на „студио в кутия” за заснемане означава, че всеки, който има 60 000 долара за харчене и бял фон, може да се излъчи във всеки портал навсякъде по света.

PORTL е продала стотина устройства и вече е доставила няколко десетки в търговски центрове, летища и фоайета на киносалони. „Произвеждаме и доставяме няколко дузини”, казва Нусбаум.

Освен трика на холограма от следващо ниво на реализъм, Нусбаум разчита за продажбите и на интерактивността на системата. Чрез студийната платформа и хардуера на PORTL потребителите могат да чуят какво казват хората, стоящи около PORTL, и след това да отговорят.

За следващия си трик Нусбаум се стреми да създаде миниатюризирана версия на своята система, която да е с размерите на настолен компютър и да може да се използва както за запис, така и за разпространение на холограмите до всеки, който има устройство PORTL.

Мини версията ще имат всички функции, за да заснеме съдържанието на потребителя, да го ротоскопизира извън фона, заедно със студийни ефекти, които са важни за показване на реалистичен обемно-подобен образ, и да го пренасочи към всяко друго устройство, пояснява Нусбаум.

За да се реализира бизнес моделът, мини PORTL ще има не само комуникационни възможности, но и записани развлечения. Системата ще се доставя в комплект със съдържание като Peloton и Mirror. В момента компанията води разговори с редица известни създатели на съдържание, но се предвижда и пакет с ексклузивно съдържание, който струва от 39 до 49 долара на месец.

Коментар