Nokia 3.4 – достъпен смартфон с хубава камера

Nokia 3.4 е „чист телефон” – със солидни функционалности и без частни интерфейси
(снимка: Nokia)

Десет години откакто смартфоните станаха масов продукт изглежда, че потребителите на този вид устройства все повече се делят на няколко ясно открояващи се групи: някои искат смартфонът им да бъде и супер-фотоапарат за прелестни снимки, други искат много процесорна мощ и памет за игри и десетки приложения, работещи едновременно, а трети искат само семпъл телефон, осигуряващ базовите удобства – разговори, размяна на съобщения, навигация, браузване в интернет – и никакви „изкилиферчени” екстри.

Nokia 3.4 попада в категорията „чист телефон” – достъпен апарат със солидни функционалности, без специфични частни интерфейси или функции и приложения, минималистичен. Едновременно с това е и достатъчно модерен.

(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Веднага прави впечатление допълнителният бутон от лявата страна на апарата, точно под „тавата” за SIM карта, който е предназначен да извиква Google Assistant. Подобен бутон, какъвто е налице и при модела 5.3, безспорно е огромно удобство и предимство за всеки Android телефон. Може да се каже, че това е съществена стъпка в навлизането на изкуствения интелект в ежедневните устройства.

Nokia 3.4 идва с 6,39-инчов IPS екран с разделителна способност 1560×720 пиксела и специално място в горния ляв ъгъл за 8-мегапикселовата селфи камера. Който си прави автопортрет с нея, може да се възползва от възможността на софтуера за снимане да направи ефект „боке” в портретен режим, така че лицето да се откроява върху „размазан” фон.

Задната камера с три „очи” (четвъртото „око” в диска е светкавица) се състои от 13MP основна камера, 5MP широкоъгълен обектив и 2MP обектив с дълбочина. С нея при добра околна светлина могат да се направят прилични снимки с висока рязкост и качествени цветове. Камерата фокусира бързо и лесно дори на много къси разстояния, така че се получават чудесни „макро” кадри.

Ето как изглеждат снимки, направени с фотоапарат (вляво) и с Nokia 3.4 (вдясно):

Сърцето на смартфона е осемядрен процесор Qualcomm Snapdragon 460, допълнен от 3GB RAM и 32GB или 64GB място за съхранение. Nokia 3.4 може да се намери и с 4GB RAM и 64GB постоянна памет.

Батерията, литиево-полимерна, има капацитет от 4000 mAh и се зарежда с помощта на USB Type-C конектор. При това е предвидено бързо зареждане, така че големият капацитет не изисква жертви във вид на продължително чакане. При внимателно използване на устройството – без разхищаващо отваряне на множество приложения – може да издържи повече от ден.

„Периферията” включва слот за MicroSD карта, „тава” за двойна SIM карта, 3,5-мм жак за слушалки и сензор за пръстови отпечатъци на гърба, точно под диска на камерата. Разбира се, моделът разполага с безжични модули Wi-Fi и Bluetooth. Може да работи в клетъчни мрежи 2G, 3G и 4G.

Телефонът се предлага в три цвята, всички вдъхновени от пастелните скандинавски тонове: фиорд (морско синьо), сумрак (виолетово) и въглен (черно).

Устройството идва с Android 10 и готовност за актуализация до Android 11, като е гарантирано, че потребителите ще получават допълнителни актуализации за още две години плюс месечни актуализации за сигурност за период от три години.

Първите впечатления от досега с апарата са, че Nokia 3.4 е по-добър от съпоставимите модели в същия клас от гледна точка на дизайна, качеството на изработката, стила, лекотата на използване, преносимостта, плавността и издръжливостта, скоростта.

Nokia 3.4 – ключови предимства:

  • IPS LCD екран с прилична разделителна способност 1560×720 пиксела;
  • Тройна камера с отлични способности при добра осветеност;
  • Изчистен и семпъл потребителски интерфейс, минималистичен и лесен;
  • Осемядрен Qualcomm процесор Snapdragon 460;
  • Издръжлива 4000 mAh батерия с бързо зареждане 10W;
  • Достъпна цена.

Навярно не би било пресилено да се каже, че моделът предлага най-доброто съотношение между цена и качество в този сегмент (смартфони под 300 лв). Със своите голям дисплей, яка 4000 mAh батерия, читава основна камера и „чист Android”, този модел е повече от достатъчен, за да задоволи средния потребител, който иска изчистен и семпъл потребителски интерфейс без „изкилиферчени” украшения и екстри.

Nokia 3.4 е широко достъпен в търговската мрежа у нас – цената на конфигурация с 3GB/64GB в момента е 289 лв. (с включен ДДС), с две години гаранция. Навярно смартфоните от тази линия на Nokia ще останат актуални и полезни в продължение на няколко години, което ги прави добър избор.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар