Технологиите, които ще трансформират ежедневието ни през 2021 г.

Решенията, базирани на подобрена реалност, бързо се превръщат в основна технология
(снимка: CC0 Public Domain)

Светът е изправен пред комбинация от предизвикателства на всички нива и във всички равнини. Разнопосочните ветрове принуждават компаниите от всички индустрии и сектори да ускорят своята дигитална трансформация, за да оцелеят и да продължат да се конкурират.

Има 36 технологии, които ще трансформират ежедневието ни и за които трябва да знаем, отбелязва изследователската компания ABI Research в нов свой доклад. Тези технологии бележат посоката, в която ще се движи цифровата трансформация.

„Избрахме измежду многото милиони точки от данни, които ABI Research създава всяка година, да се съсредоточим върху някои тенденции, които ще имат значение през следващата година. Аспекти като TinyML Learning (TinyML), частните клетъчни мрежи, OpenRAN, блокчейн, интелигентните производствени платформи и дори свързани крави ни сочат как технологичният напредък позволява на нашия физически свят да бъде по-добре свързан, по-добре управляван и по-ефективен”, обяснява Стюарт Карлоу, главен изследовател в ABI Research.

Някои от тенденциите, подчертани от изследователите, обхващат:

5G устройства, смартфони и носими устройства

Продажбите на 5G смартфони ще нараснат експоненциално. Те ще достигнат 1,15 милиарда бройки до 2025 г., заемайки над 70% от общите продажби на смартфони. С това сегментът се превръща в най-ускорено развиващата се технология, лансирана някога. „Продажбите на 5G смартфони ще се увеличават по-интензивно в сравнение с 4G. Що се касае до ръста при стартирането, 5G ще надмине технологията-предшественик по почти всеки показател, включително брой на мобилните устройства, абонати и мрежи”, прогнозира директорът на изследването Дейвид Маккуин.

Подобрена и виртуална реалност

Очаква се пейзажът при медиите и развлеченията на база подобрена реалност да се развие динамично през следващите години. Като обем на пазара той ще нарасне от 732 милиона долара през 2020 г. до 18 милиарда долара през 2025 г. Докато първоначално стойността на тази технология се виждаше по-скоро в индустриалните приложения, сега именно потребителските преживявания ще движат развитието на този сегмент от пазара, обяснява директорът по изследванията в ABI – Ерик Аббруцезе.

Блокчейн и сродни технологии

Те ще достигнат потенциална пазарна стойност от 7,5 милиарда долара до 2025 г. „Потиснатият интерес и повишената склонност към риск свиха възможностите за генериране на приходи. Последните са намалели с 35% на годишна база между 2018 и 2019 г. Тенденцията продължава през 2020 г. Не се очаква пазарът да се изкачи обратно до нивата от 2018 г. – поне не и по-рано пот 2022-2023 г.”, прогнозира директорът по изследванията Микела Ментинг.

Индустриални, колаборативни и търговски роботи

Чрез подобрения в сензорите, алгоритмите и обработката автономните мобилни роботи (AMR) стават все по-популярни. „Стават толкова популярни, че до 2025 г. AMR ще надвишат общите приходи от автоматизираните управляеми превозни средства (AGV) – 35 266 млн. долара срещу 30 452 млн. долара”, прогнозира старшият анализатор Риан Уитън.

Промишленост и производство

Прогнозира се броят на връзките в тази сфера да нарасне от 1,4 милиона през 2019 г. до 20,9 милиона през 2025 г. (при среден годишен темп на растеж 57%). „Бързият растеж на връзките разкрива, че решенията, базирани на подобрена реалност, бързо се превръщат в основна технология”, казва главният анализатор Майкъл Ларнър.

M2M, IoT и IoE

До 2026 г. броят на дигитално свързаните крави ще достигне 60 милиона в световен мащаб, казват от ABI. Това означава, че животновъдите ще могат да имат по-голяма видимост над дейността и здравето на говедата.

„2020 г. беше повратна точка за няколко вертикали. Но в годината, в която по-голямата част от света беше блокирана поради пандемията, селскостопанският пазар видя огромна нужда да произвежда повече храни. Агротехнологиите дават възможност на фермерите и животновъдите да наблюдават дистанционно своя добитък, както и други видове култури”, обяснява анализаторът от изследователската компания Хариет Сумнал.

Коментари по темата: „Технологиите, които ще трансформират ежедневието ни през 2021 г.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Една технология е променила ежедневието ни от почти една година за следващите няколко

Коментар