Умен дрон за агросектора спечели стартъп надпревара

Иновативната идея на стартъпа Next Gen Industries спечели националния етап на състезанието „Земеделие на бъдещето”

Иновативната идея на стартъпа Next Gen Industries спечели националния етап на състезанието „Земеделие на бъдещето”

Проект за умен дрон спечели националния етап на състезанието за млади земеделски предприемачи Future Agro Challenge, което се организира у нас от Джуниър Ачийвмънт България.

Иновативната идея е разработена от студента Ангел Великов и неговите колеги от стартъпа Next Gen Industries. Персонализираният смарт дрон може да оптимизира агропроизводството.

С помощта на устройството и камера се получава ценна информация за земята (под формата на снимки), която се записва в система за управление и след консултация със специалисти в съответната област, се предоставя на земеделците.

Next Gen Industries ще представи България и своята идея на международния финал в Атина, Гърция, през октомври 2015 г., където ще се състезава с участници от още 25 страни.

В националния етап на състезанието „Земеделие на бъдещето” се включиха общо 8 проекта. Интересна идея, която също беше отличена от журито, е иновативен метод за установяване на хранителния статус на растенията, представен от Владимир Александров.

Методът дава възможност за измерване на дефицита на микро и макроелементи, наличието на заболявания или инфекции в различни растения, чрез измерване на тяхната флуоресценция. С помощта на изкуствена невронна мрежа, получената информация показва има ли недостиг на хранителни вещества в изследвания продукт.

Анализът на растенията е много бърз, евтин и точен и не е нужно да се прави в специализирана лаборатория. Предвижда се разработване на приложение за смартфон, чрез което фермерите ще могат сами да измерват и подават данните.

Интересна идея представи и Радослав Бобчев – серия инструменти за ръчно обработване на земята, които са високо ефикасни и изискват  минимални физически усилия. Неговото изобретение е повече от две години на пазара и е защитено със сертификат за индустриален дизайн от Службата за хармонизиране на вътрешния пазар (СХВП).

Коментар