Уред „прожектира” холограми на хора в реален размер

Устройството на Portl има различни приложения – например фитнес с личен треньор
(снимка: Portl)

В последно време нараства броят на предложенията за нов вид дистанционно общуване – чрез холограми. Телефонните разговори и видеоконференциите изглежда не могат да заместят пълноценното човешко общуване с усещането за присъствие на събеседника, затова интересът към динамичните холограми расте.

Уредът Portl се опитва да създаде подобно преживяване и, според създателите му, би трябвало да е приложим дори в домашни условия, разказва за иновацията NewAtlas. Устройството е с размери 2,1 на 1,5 на 0,6 метра – малко по-голямо от хладилник. То е проектирано да „прожектира” холограми на хора в реален размер. Вътре в уреда има равномерно разпределени светодиоди, благодарение на които образът на човека може да има дори сенки и отражения – с цел постигане на обем и дълбочина.

Фирмата, създала Portl, не споделя много подробности относно технологията за възпроизвеждане на образите. Знае се, че „шкафът” има масив от камери, сензорен модул за засичане на дълбочината и предни стерео-високоговорители и микрофони, които позволяват разговори „лице в лице” в реално време. Прозорецът, в който привидно „стои” холограмният събеседник, е разположен пред 4K сензорен екран за взаимодействие и контрол чрез плъзгане и докосване.

Голямата кутия се захранва от стандартен стенен контакт и разчита на интернет връзка. Сандъкът може да се движи посредством вградени и дискретно скрити колелца. За да се получи холограма, човекът, който „изпраща” своето изображение, трябва да разполага с комплект камери, които заснемат „излъчваните” презентации като запис или като предавания на живо.

Не всеки има у дома си толкова място, че да помести подобен „шкаф” за холограмни разговори, затова Portl е разработила и по-компактна, настолна версия на система, наречена Portl М. Понастоящем в прототипна форма и замислена за пускане на пазара през март, настолната машина за „холопортиране” работи по сходен начин.

Портативният холографски уред в най-типичната му роля – за общуване с близките
(снимка: Portl)

Възможните приложения се простират отвъд личните разговори: това може да включва игри и филми, представяне на продукти като част от е-търговия, телемедицина и цифрово представяне на произведения на изкуството. Разбира се, малката версия може да служи и за по-реалистична комуникация с приятели, семейство и колеги. От своя страна събеседникът, който иска да се „холопортира”, ще се нуждае само от смартфон, работещ с приложението Portl Beam и достъп до облака на Portl.

Окончателната цена все още не е известна, но създателите на уреда казват, че тя „трябва да е приблизително в същия диапазон като „добър телевизор с плосък екран” или дори по-малко.

Коментар