Настъпва ли часът на телемедицината?

Телемедицината се развива повече от десетилетие, а средата става все по-благоприятна
(снимка: CC0 Public Domain)

Лекарите, които практикуват телемедицина, засега са малка, но разрастваща се група в САЩ. Като основна причина за развитието си в тази област повечето специалисти посочват, че могат да лекуват всеки, независимо къде се намира в момента. Задължително е обаче всяко медицинско лице в тази сфера да има специално разрешение за работа с пациенти от даден щат.

Телемедицината се развива вече повече от десетилетие, но сега се сформира благоприятна среда за нейния бъдещ възход. Причината е, че все повече застрахователни планове включват покриването на финансовите разходи покрай виртуалните визити, отбелязва в публикация по темата CNBC.

Различни стартиращи учреждения за телемедицина предлагат работни места на лекари, сключват договори с медицински заведения или правят и двете едновременно. Така става възможно изписването на противогрипни медикаменти, препарати против косопад, контрацептиви и други изцяло през интернет.

Учрежденията взимат на работа или голям брой лекари с един-два разрешителни документа, или по-малко медицински лица, но с разрешения за работа с пациенти от повече щати.

Според главния изпълнителен директор на онлайн фармацевтичната и телемедицинска компания Ro – Захария Рейтано, лицензираните медицински грижи през интернет, извършвани от едно лице в редица щатове, ще са от изключителна полза за населението. По този начин почти всеки, който няма пряк достъп до лекар, би могъл да получи нужните грижи при някои не толкова тежки здравословни проблеми.

Все още е рядкост обаче лекари да имат голям брой разрешения за работа по този начин. Проучвания показват, че в САЩ през 2018 г. има само 14 медицински лица, чиито услуги са лицензирани навсякъде, включително във Вашингтон. Това е сериозно развитие на фона на лицензираните само двама през 2016 г.

Все пак постигнатото досега е сериозно и броят на заетите в медицинския сектор с 50 лиценза ще продължава да се увеличава. Това е резултат и от нарастващото разпространение на новите технологии сред населението.

Според Натаниел Лактман – съдружник в правната фирма „Foley and Lardner”, който работи с много специалисти от сферата на телемедицината, именно тя е двигател на желанието на повече медицински лица да искат да придобият лицензи за лечение в цялата страна.

На пръв поглед сдобиването с 50 разрешителни изглежда като твърде бавен процес, но вече съществуват съкратени процедури. Те обаче не са достъпни за всички в сферата на здравеопазването. За да се ускори максимално процесът по получаване на разрешения, в Щатите се появиха и успешно се развиват компании и консултанти, които специализират в тази област.

Според  Джон Ларсън – изпълнителен директор на лицензираща компания в сферата, необходимостта от бързо получаване на лицензи определено чука на вратата. Това се диктува от липсата на достатъчно кадри на място в редица райони на Щатите. Новите технологии са тези, които могат да решат проблема.

Директорът на компанията казва, че средната цена на един лиценз е около 90 000 долара и изисква периодична поддръжка. Задължително преди узаконяване на онлайн работата в даден щат медицинският съвет към него осъществява връзка със съветите в други щатове, където медицинското лице вече има разрешение.

Според някои лекари обаче телемедицината доста се отдалечава от същността на професията, споделя Саяд Залаза, един от малкото доктори (засега) с 50 лиценза в САЩ. Залаза преди е ръководел клиника извън сферата на телемедицината, а сега експериментира с чисто нова онлайн клиника, която фокусира вниманието си върху терапиите против стареене.

Докторът описва отношението на някои от своите колеги към новата му работа, стартирала преди няколко години, като доста скептично. Той се надява, че въпреки това, пазарът постепенно ще се ориентира все повече към телемедицинското направление. Залаза подчертава, че с лечението, което се провежда само на място, някои лекари помагат на много малко пациенти, докато чрез телемедицината помощ от един доктор получават доста повече хора.

Известно е обаче, че лечението на всяко едно заболяване се прави след точно поставена диагноза, а при нея са доказано незаменими обективните клинични изследвания – оглед, палпация, перкусия, аскултация.  Дори и при най-малък проблем огледът и палпацията са задължителни. Също така част от тези изследвания все още не могат да бъдат проведени онлайн или ако се провеждат, няма гаранция за достатъчна прецизност. Дали телемедицината може да навлезе широко в здравеопазването ще покаже единствено времето.

Коментари по темата: „Настъпва ли часът на телемедицината?”

добавете коментар...

  1. :o)

    Вече раята не е мнгоо важна. Много народ обслужван от все по малко лекари.

Коментар