Притискат Microsoft да отвори кода на Windows 7

Microsoft да даде втори живот на Windows 7, настояват от Фондация за свободен софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Windows 7 не може да умре. Microsoft е длъжна да даде втори живот на операционната система, като я направи безплатна и отворена за развитие от общността на разработчиците. Това е идеята на Фондация за свободен софтуер.

Microsoft прекрати официалната поддръжка на Windows 7 на 14 януари т.г. Потребителите обаче не бяха напълно готови да се сбогуват с любимата си платформа. Ето защо Фондацията за свободен софтуер (FSF) реши да подкрепи обществеността и публикува петиция, която призовава Microsoft да даде втори живот на Windows 7.

Предложението към Microsoft е да пусне системата под формата на безплатен софтуер с отворен код, като даде възможност на глобалната общност от разработчици да я изследва и подобрява. Петицията е отворена за подписване от всеки желаещ и включва няколко основни изисквания към Microsoft:

  • Изискваме Windows 7 да бъде пусната като безплатен софтуер. Животът й не трябва да приключва. Нека общността я изучава, модифицира и разпространява.
  • Настояваме да уважавате свободата и поверителността на потребителите, а не просто да ги принуждавате да преминат към нови версии на Windows.
  • Искаме да получим допълнителни доказателства, че наистина уважавате самите потребители и свободата на потребителите, а не просто използвате тези понятия за маркетинг, когато ви е удобно.

В заключение, фондацията се обръща с призив за помощ от потребителите, за да изпрати силно съобщение на Microsoft. „Искаме 7 777 поддръжници да заемат с нас позиция за свобода – не само за себе си, но и за бъдещите поколения компютърни потребители”.

Коментари по темата: „Притискат Microsoft да отвори кода на Windows 7”

добавете коментар...

  1. ха

    ИскащОтваряне,

    И аз те подкрепям, за искането ти към съседа ти. Може да опитаме да привлечем и още последователи… Един съсед по-лесно ще се поддаде на обществен натиск от огромна компания като M$. Но да не го бутнем към алкохолизъм, като реши бързо всичко да пресуши и да пусне отворен достъп към празно мазе…

  2. Anonymous

    Аз повече от година ползвам Линукс ОС и съм доволен,а преди това бях с уин7.

  3. Костадин

    Отдавна съм се отказал от бъг 7.

  4. Source

    От срам, може да са писали с краката си кода кодерите, няма да го отворят.

  5. Иван

    Ми направете си ОС, кво ревете!

  6. ИскащОтваряне

    И аз настоявам съседа да си отвори мазата за безплатно ползване! Туй лято бая ракийца направи!

  7. Anonymous

    бъдещите поколения компютърни потребители”.

    Бъдещите поколения компоти не ползват!

  8. Anonymous

    Няма как да се съгласят на подобно нещо иначе ще фалират трябва да си печелят милиарди дори трилиони пари от Microsoft?

  9. Anonymous

    Е, как ще отворят кода на 7, след като 10 използва сигурно 70% от този код?

    Да не мислите, че МС всеки път започват отначало да пишат новите версии?!?

  10. Anonymous

    Звучи добре като идея, ама ако се пусне 7та като безплатен софтуер, кой ще иска да ъпгрейдне на 10ка. Даже съм сигурен, че ще има хора, които сега са с 10ка, а ще върнат на 7ца.

    Не ме разбирайте погрешно, аз съм ЗА тази идея, ама майкрософт не мисля, че ще й се зарадват. Оттук мога само да предполагам за още причини: може би майкрософт си имат някви начини или похвати откъм програмирането на тази ОС и не искат да се знае.

  11. Сатя

    Забравете.

Коментар