Технологиите в съвременния домашен рутер: Tenda AC8

Tenda AC8 е достъпен двубандов рутер за стрийминг на видео и онлайн игри
(снимка: TechNews.bg)

Рутерът вече е във всеки дом, за да разпределя интернет трафика между все повече устройства, които ползваме за най-различни и все по-лакоми за честотна лента приложения – видео стрийминг, онлайн игри, социални мрежи и т.н. Домашният маршрутизатор се справя с това предизвикателство, благодарение на напреднали технологии, които производителите вече вграждат и в най-достъпните модели.

Наскоро ви представихме домашния рутер Tenda AC8 – достъпно устройство (струва около 50 лева с включен ДДС), което покрива всички изисквания към един съвременен рутер, натоварен със задачата да обслужва нарастващите дигитални нужди на членовете на семейството, а понякога и на гостите. Няколко ключови технологии осигуряват желаните параметри на AC8 за пълноценно потребителско изживяване на домашния потребител.

Устройство от клас AC1200

Tenda AC8 се позиционира като устройство от клас AC1200. Какво означава това обозначение? AC идва от поддръжката на безжичния стандарт 802.11ac, известен още като Wi-Fi 5, който осигурява бързи мрежови връзки в честотния диапазон 5GHz. А цифрите след AC означават максималната теоретична честотна лента – в случая 1200 мегабита в секунда (Mbps).

Освен това AC8 поддържа комуникации в честотния диапазон 2,4GHz, т.е. това е двубандов рутер (2,4GHz и 5GHz). Докато безжичният сигнал на 2,4GHz е по-бавен, но покрива по-голяма площ, Wi-Fi на 5GHz е по-бърз, но с по-малко покритие. Модерните рутери са двубандови или трибандови, а цените им стават все по-достъпни за потребителите.

Морално остарелите еднобандови Wi-Fi рутери обикновено работят в честотния диапазон 2,4GHz по стандарта 802.11b/g/n и се именуват като AC1000. Те постепенно отпадат като решение за съвременния дом, тъй като използват остарели безжични стандарти и не могат да отговорят на нуждите от HD, 4К видео стрийминг, онлайн игри и други натоварващи мрежата приложения.

Tenda AC8 поддържа Wi-Fi комуникации в два честотни диапазона – 2,4GHz и 5GHz
(илюстрация: Tenda)

Двубандовият Tenda AC8 поддържа безжичен трансфер със сумарна скорост 1167 Mbps, която се получава от двете честотни ленти – 300Mbps по стандарта 802.11b/g/n и 867Mbps по стандарта 802.11ac/a/n. Това означава, че ако имате гигабитова оптична връзка до дома, ще можете теоретично да оползотворите пълния й потенциал.

Трябва да имате предвид, че едно устройство – компютър, смартфон, таблет или друга джаджа – може да се свърже с рутера само по един канал в даден момент (2,4 GHz или 5 GHz). Ако свързаното устройство поддържа 802.11ac/a/n, то би могло да оползотвори максималната честотна лента на Wi-Fi 5G канала (867Mbps) в идеалния случай – при условията, в които производителите тестват устройства в своите лаборатории.

Технология Beamforming

Технологията Beamforming е друга ключова характеристика на AC8, която осмисля използването на Wi-Fi стандарта 802.11ac. Благодарение на тази технология, рутерът може да доставя висококачествен сигнал до приемащото устройство в мрежата и като цяло подобрява безжичната комуникация. Освен това технологията помага за намаляване на смущенията от други потребители.

Обикновено безжичният сигнал се разпространява в много посоки от излъчващата антена на рутера. Но beamforming използва множество антени (4x6dBi при AC8), разположени в непосредствена близост една до друга, за да изпраща силни, фокусирани сигнали до приемащото устройство. В резултат на насочената директна връзка между рутера и устройството, безжичната комуникация е по-бърза и по-надеждна.

Beamforming технологията осигурява насочен Wi-Fi сигнал до свързаните устройства
(илюстрация: Tenda)

Beamforming не е нова концепция за Wi-Fi мрежите, но в последните години тя беше значително подобрена. Технологията стеснява фокуса на безжичния сигнал от рутера, като го изпраща директно, по права линия до свързаните устройства в мрежата. Така beamforming свежда до минимум околните смущения и увеличава силата на сигнала, който получава всяко устройство в мрежата – компютър, телефон, конзола, таблет и т.н.

За да е ефективна, Beamforming се нуждае от Wi-Fi устройства, които поддържат технология MIMO (multiple-input multiple out), за да изпраща множество припокриващи се сигнали. MIMO позволява предаване и приемане на няколко потока безжични сигнали по определен път, който завършва, например, във вашия лаптоп. Чрез прилагане на beamforming се подобрява качеството на HD стрийминга, ползващ голяма честотна лента, тъй като сигналът е много по-концентриран.

Поддръжка на MU-MIMO

MIMO се отнася до начина, по който рутерът разпределя честотната лента между различните свързани устройства. Много от днешните рутери прилагат технология SU-MIMO (Single User, Multiple-Input, Multiple-Output), при която само едно устройство получава данни в даден момент. Това означава, че ако в мрежата двама потребители ползват едновременно интернет услуги – например, Netflix и YouTube видео, едното устройство ще има приоритет, докато другото трябва да изчака, докато първото буферира данни за себе си.

Обикновено потребителите няма да усетят това забавяне. Въпреки че SU-MIMO рутерите поддържат само един поток в даден момент, те го превключват много бързо между устройствата и това остава незабележимо с просто око. Но с увеличаване на броя на свързаните устройства, забавянето може да стане видимо.

Tenda AC8 се възползва от предимствата на технологията MU-MIMO
(снимка: TechNews.bg)

AC8 използва по-напреднала технология MU-MIMO (Multiple User, Multiple-Input, Multiple-Output), при която рутерът разпределя честотната лента в отделни, индивидуални потоци за всяко свързано устройство, независимо от приложението. MU-MIMO изпраща трафика в няколко направления така всяко устройство в мрежата сякаш има свой собствен рутер.

Очевидното предимство тук е, че вместо потокът към дадено устройство да бъде периодично прекъсван (макар и много за кратко), MU-MIMO рутерът поддържа едновременно постоянен сигнал към свързаните устройства и разпределя честотната лента, без да компрометира скоростта на някой от потребителите. Разбира се, за да работи ефективно тази функция, и рутерът, и свързаните към него устройствата трябва да поддържат MU-MIMO.

Tenda AC8 се предлага на пазара у нас на цена от около 50 лв. с ДДС
(снимка: TechNews.bg)

Описаните технологии са само част от възможностите на AC8. Рутерът поддържа също редица други полезни характеристики, като приоритетизиране на трафика, IPv6 адреси, опции за родителски контрол, конфигурирани на мрежа за гости, отдалечено управление от смартфон и др. Tenda AC8 е достъпен в търговската мрежа у нас на около 50 лв. с включен ДДС и гаранция 2 години. В комплекта освен рутера влизат още захранващ адаптер, Gigabit Ethernet кабел и документация.

Коментар