Tenda AC8 – гигабитов рутер за 4К стрийминг и онлайн игри

Tenda AC8 поддържа гигабитови скорости за интернет развлечения у дома
(снимки: TechNews.bg)

Навлизането на оптиката до дома даде тласък на ново поколение развлекателни интернет приложения, вкл. 4К видео стрийминг и онлайн игри с безкомпромисна скорост. Домашните потребители могат да се насладят на максимално изживяване, когато освен бърза интернет връзка имат и модерен гигабитов рутер, които осигурява необходимата честотна лента за свързаните устройства – компютри, таблети, конзоли.

Точно такова устройство е новият Tenda AC8 – двубандов AC1200 рутер с гигабитова скорост, който покрива със стабилен безжичен сигнал помещения с площ до 90 кв. метра, т.е. малки и средни по големина жилища. Устройството се предлага на пазара у нас на цена от около 50 лв. с включен ДДС, което го прави изключително привлекателен избор за домашните потребители.

Дизайн

В кутията на AC8 намираме устройство със здрава пластмасова конструкция, изпълнено в черен цвят, с четири външни антени. Комплектът включва още  захранващ адаптер, кабел за свързване на WAN порта към интернет и ръководство за потребителя.

Отзад са разположени четири Gigabit Ethernet порта: споменатият WAN порт 10/100/1000Mbps за свързване към интернет и 3xLAN порта 10/100/1000Mbps за жично свързване на различни устройства към рутера. Наличен е също един WPS/Reset бутон и гнездо за захранване, разбира се.

Отпред има многоцветен LED индикатор за състоянието на рутера. Отличителна особеност са четирите външни антени по 6dBi, които заедно с вградените в устройството технологии поддържат стабилно безжично покритие в цялото жилище. Рутерът е сравнително малък, с размери 200x127x33,6 мм, и лек – тежи 612 грама.

Гигабитова скорост  

AC8 е гигабитов рутер – както по отношение на кабелните връзки, така и на безжичните. Освен четирите Gigabit Ethernet порта устройството на Tenda поддържа двубандов Wi-Fi – в честотните диапазони 2,4GHz и 5GHz със сумарна скорост 1167 Mbps (300Mbps по стандарта 802.11b/g/n плюс 867Mbps по 802.11ac/a/n), като така може да оползотвори максимално гигабитовата оптика.

Интегрираната двубандова технология комбинира 2,4GHz и 5GHz под едно Wi-Fi име, като честотата от 5GHz е зададена като приоритетна и рутерът автоматично заделя по-бързия безжичен сигнал към свързаните устройства. Високата производителност на устройството при обработката на потоците от данни е обезпечена от 28-нанометров Realtek CPU на тактова честота 1GHz.

Стабилно покритие

AC8 е способен да покрие с безжичен сигнал площ до 90 квадратни метра, т.е. малки и средни по размер жилища. Силният и стабилен безжичен сигнал е резултат от комбинацията на четири двубандови антени по 6dBi и различни технологии като Beamforming, която насочва сигнала директно към потребителските устройства.

В допълнение, рутерът прилага интелигентно приоритетизиране на трафика – Smart Traffic Prioritisation. Устройството анализира интернет средата и автоматично оптимизира Wi-Fi канала и честотната лента, за да избегне смущения и да осигури постоянна, оптимална работа.

Благодарение на технологията MU-MIMO, Tenda AC8 може да комуникира едновременно с множество безжични Wi-Fi устройства при оптимизирана скорост и покритие. Технологията намалява времето, което всяко устройство трябва да изчака за сигнал от рутера, и драстично ускорява безжичната мрежа.

Висока сигурност

Tenda AC8 подсигурява безжичните комуникации с напреднали алгоритми за криптиране като WPA-PSK/WPA2-PSK и WPA/WPA2. Освен това рутерът поддържа опция за филтриране на клиентските устройства чрез „черни” и „бели” списъци.

Много важна в аспекта на сигурността е поддръжката на IPv6 адреси, които се присвоят на случаен принцип от  доставчиците и възпрепятстват вирусните атаки, а също така защитават онлайн транзакциите.

Рутерът дава инструмент и в ръцете на родителите, които се опасяват за това какви уеб ресурси посещават децата им. За целта е предвидена опция за родителски контрол, която поддържа създаване на черни и бели списъци. В допълнение, рутерът предлага и възможност за конфигуриране на мрежа за гости.

Лесно инсталиране и управление

Домашният рутер трябва да се инсталира лесно, защото повечето потребители нямат специални компютърни и мрежови умения, и това важи в пълна степен за Tenda AC8. Когато заменяте стария си рутер с AC8, ще бъдете максимално улеснени от функцията за миграция на паролата за акаунта, поддържана от устройството на Tenda.

Достатъчно е да свържете WAN порта на стария рутер към един от LAN портовете на AC8 и рутерът автоматично ще копира паролата за броудбанд акаунта при включване към захранването, елиминирайки по този начин трудностите с настройките при инсталиране.

Наблюдението и настройките на рутера и мрежата могат да се извършват по познатите начини – през уеб-базиран интерфейс или чрез мобилно приложение Tenda Wi-Fi, достъпно за сваляне от потребителите на Android и iOS устройства, което позволява също онлайн ъпгрейд и отдалечено управление.

Цена и наличност

Домашният гигабитов рутер, както и останалите мрежови продукти на Tenda, са широко достъпни в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя. Tenda AC8 се предлага на много изгодна цена от около 50 лв. с включен ДДС и гаранция 2 години. В комплекта влизат рутерът, захранващ адаптер, Gigabit Ethernet кабел и документация.

Коментар