Huawei обяви алтернатива на Windows и Android

Huawei ще разчита на собствени разработки с отворен код срещу санкциите на САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei прави всичко възможно да си осигури независимост от софтуерните платформи Android и Windows, предвид наложените санкции от страна на САЩ. След проекта Harmony OS китайката компания обяви още една операционна система, наречена openEuler, съобщи Gizchina.

Това е вторият опит на Huawei през последните години да излезе от рамките на Android и Windows със собствена разработка. На пазара вече се появиха устройства под управление на Harmony OS. Новият проект openEuler е с отворен код и се основава на Linux дистрибуцията CentOS.

Всъщност това е отворена версия на комерсиалната дистрибуция EulerOS, също разработена от Huawei на база CentOS. Платформата OpenEuler е налична във версии за ARM64 и за X86 архитектури, което означава, че може да се инсталира както на смартфони и таблети, така и на компютри.

Huawei вече публикува изходния код на openEuler в уеб хранилището за проекти с отворен код Gitee, което се явява китайска алтернатива на популярния GitHub, придобит наскоро от Microsoft.

Коментари по темата: „Huawei обяви алтернатива на Windows и Android”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами мобилната ОС на Microsoft имаше фукнций който се добавиха в Андроид едва години след това. Пък и е доста лека и последната версия вървеше на устройства на по 5-6 години и също устройства по 100-200 лева. Загина защото повечето приложения бяха от 3-ти страни или портнати от Aндроид и iOS и много малко разработчици пишеха приложения за тях. Дори голяма част от известните приложения не се пишеха за системата поради незнайни причини. Иначе от МС се постараха доста вложиха дори и на края продаваха мобилните си устройства на загуба.

  2. Знаещ

    До каквото са се докопали Microsoft всичко са преебали

  3. Боян

    Microsoft направиха доста по-добър софтуер за GSM от Андроид, но по доста странни причини го прекратиха, така че си далеч от истината.

  4. Не вярвам на ушите си

    Никой не е вечен! Хардуера и софтуера постоянно отбелязват напредък така че на нищо не се учудвам пожелавам им и аз успех!

  5. Анонимен

    Те още си работят с майкрософт

  6. Много си прост!!

    Не че нещо.. Ама да попитам.. Как очакваш дебилите от Майкрософт да направят нещо по добро от Андроид, при положение че последния е на базата на Линукс….

  7. А дано , ама надали

    Щом Microsoft които са императорите…не можаха да направят нещо по добро от Андроид пожелавам им успех…

Коментар