CES 2020 повдигна въпроси и очаквания за 5G

CES 2020 показа че общите възприятия за 5G все още са много различни от реалността
(снимка: Consumer Technology Association)

Както се и очакваше, тазгодишният панаир CES 2020 в Лас Вегас вдигна много шум около 5G, но реалните новини са малко по-различни, отколкото се предполагаше. Вместо нови телефони с поддръжка на 5G, интересните вести бяха за компютри с поддръжка на 5G и специфични индустриални приложения.

„Не видяхме много за автономните автомобили, или за роботизирана хирургия, или някое друго от супер-„приложенията”, обещани за 5G – отчасти защото хората все повече осъзнават, че тези неща са много далеч (или може наистина никога да не се сбъднат)”, казва пред Forbes Боб О’Донъл, пазарен изследовател с фокус върху технологичната индустрия, особено 5G, периферни изчисления (edge computing), изкуствен интелект, облачни системи, IoT и умни устройства.

5G или DSRC

По отношение на автомобилите, за които се очаква 5G да направи същинска революция, CES 2020 не дава нито катeгоричен отговор, нито намек дали ще надделее една от двете технологии за машинна комуникация – 5G или DSRC. Докато някои мрежови оператори уверяват, че 5G ще е основата на комуникацията между превозните средства (V2V), други демонстрират как работи 20-годишният стандарт DSRC (Dedicated Short-Range Communications). Може да се очаква, че този дебат ще продължи още дълго.

Мобилно 4К видео

Едно от по-интересните приложения на 5G в реалния свят по време на изложението се оказва специализирана връзка от точка до точка между 5G mmWave предавател Sony Xperia, проектиран да се използва във връзка с висок клас професионална видеокамера на Sony, и производствено оборудване с мрежова свързаност.

Заедно с NBC Sports японската компания показа как технологията може да позволи на мрежата да пренася ултра-мобилно 4K видео с високо качество, излъчвано от камери, монтирани на раменете на хокеистите по време на мач. Определено полезно, но категорично нишова технология.

Така в крайна сметка CES 2020 подчерта как общите възприятия за 5G все още са много различни от реалността, казва Боб О’Донъл. Но също така ситуацията разкрива как се разгръща и разнообразието от възможни приложения на 5G и то далеч отвъд това, което масово се очаква.

Компютри с 5G свързаност

Интересно явление в тази равнина е появата на компютри с 5G свързаност – като Lenovo Yoga 5G. Това е промяна, важна за работещите хора. За повечето от тях сегашната реалност предполага да си търсят Wi-Fi мрежа, с която да се свържат, за да могат да работят, когато са в движение. Това изисква търсене и въвеждане на пароли всеки път, а безплатните безжични мрежи крият рискове.

Съвсем друго е обаче компютърът да има постоянна връзка с интернет от което и да е място без ровене из мрежи и въвеждане на пароли! Това дава голяма свобода и удобство – нещо ценно за работещите, които постоянно са на път. Край на търсенето на Wi-Fi, логването, паролите, изпадането от мрежата… Освен това скоростите при 5G ще са отлични за всички работни приложения.

Честотната лента

Друг интересен акцент около компютрите и внедряването на 5G е свързан с честотните диапазони на петото поколение мрежи: тук има две вариации, високочестотните мрежови сигнали от типа mmWave и по-нискочестотните, които попадат в диапазона под 6 гигахерца.

Според О’Донъл, mmWave всъщност не е толкова важна от практическа гледна точка за компютрите, тъй като в общия случай използването на компютър се случва на закрито, където 5G сигналите в честотите под 6 GHz достигат по-лесно. С други думи, за компютър да има и двете 5G вариации може да не е много важно. Това навярно ще се види и в предстоящите модели на компютърните производители.

За смартфоните обаче наличието и на двата вида свързаност ще е от голямо значение, тъй като те се използват навсякъде – навън и вътре, в града и далеч от населени места, в различни обстановки. И тъй като 5G моделите тепърва предстои да дефилират в края на февруари по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) и през цялата година, то потребителите могат да си позволят да не бързат да си купуват 5G смартфон още сега, препоръчват анализаторите.

Коментари по темата: „CES 2020 повдигна въпроси и очаквания за 5G”

добавете коментар...

  1. :o)

    И като наврат 5G, после почват веднага работа по 6G
    Тия продажби трябва да растат от нещо, да не се окаже че меринджеите са безмислени 🙂

  2. Как бе, Пешо

    Как 10 години? Как веселите меринджеи ще изтърпят 10 години без да наврат на стадото 5G ? Какво им пука, че не е изпробвано както трябва и че всичката критика е умишлено заглушавана? Как някакви си здрав разум, човечност и съвест ще ги спират? Та те са оперирани от тях.

  3. Пешо

    5G излишно се напомпва. Да се развие до край 4G, можем да си караме с него още поне 10години.

Коментар