Tenda TX9 – бърза връзка за много устройства наведнъж

Tenda TX9 e достоен конкурент в един бързо загряващия Wi-Fi 6 пазарен сегмент
(снимки и видео: Мария Малцева/TechNews.bg)

Евтин, лесен за използване и същевременно високопроизводителен рутер е Tenda TX9 – чудесно решение за тези, които искат да използват бърза Wi-Fi 6 връзка и да се насладят на високи скорости на теглене и качване.

Wi-Fi 6 е технология за локални безжични мрежи, която съществува от известно време, но все още не са много устройствата, които боравят с нея. Напоследък обаче се усеща повеят на промяната. Нови устройства, при това на достъпни цени, залагат на Wi-Fi 6 и това прави Tenda TX9 достоен конкурент в един бързо загряващ пазарен сегмент.

Дизайн

Едва ли има много рутери, които да впечатляват със специфичен дизайн – във външния вид се търси простота и елегантност, която лесно да пасне на всякакъв стил интериор. Елегантен дизайн с леки и приятни за окото извивки, матов бял цвят и дискретни диодни индикатори – накратко така изглежда TX9. Всъщност формата е доста интересна и нестандартна с леките извивки, които наподобяват пеперуда или цвете.

Рутерът има четири антени, а на гърба му са разположени портовете: един за WAN и три за LAN.


Производителност

Не за първи път имаме в ръцете си устройство на Tenda и знаем, че те могат да постигнат добра производителност, дори ако цената е доста ниска в сравнение със съпоставими други продукти, които предлагат същите характеристики. Тук отново е така.

Всъщност, ако трябва да сме точни, TX9 е проектиран най-вече с мисъл именно за бързината. С двете честотни ленти, които използва, той достига до 2976 Mbps (574 Mbps на 2,4 GHz и 2402 Mbps в честотната лента на 5 GHz).

Това означава, че рутерът може да бъде натоварен с доста трафик и ще се справи гладко – може да обслужва няколко лаптопа, няколко смартфона, телевизори, игрови конзоли – накратко, TX9 може да подсигури интернет връзката на цяло семейство с всички цифрови устройства на всички членове на фамилията в техния дигитализиран, интелигентен дом.


При движение из различните помещения не се усеща забавяне – промени в скоростите има, но те са толкова незначителни, че не могат да се забележат. Човек може да следи видео, да сърфира в интернет или да продължава любимата си игра, докато се мести от едно помещение в друго в рамките на дома.

Създателите на рутера казват, че това се дължи на иновативната технологична комбинация от OFDMA и MU-MIMO. Но всъщност за обикновения потребител, който няма особени технологични познания, е по-важен крайният резултат – връзка без забавяния.

Антени 4+4

Подобно на повечето рутери и този е „рогат” със своите 4 антени, които могат да се насочват в най-различни посоки. Всяка от тях има модул за усилване на сигнала и за двете честотни ленти, така че на практика са налице 4+4 антени за постигане на качествено покритие.

Сигурност от високо ниво

В съвременния свят на всевъзможни виртуални заплахи не може да не отбележим, че Tenda са помислили и за безопасността на потребителите. Протоколът за сигурност WPA3 е новият стандарт в безжичните мрежи, който увеличава трудността за потенециално разбиване на пароли с цел намаляване на шансовете за успех на атаките от вида „силово разбиване”.

Щадене на батериите

Не, не – не става дума за батерия в рутера, а за батериите в свързаните с него устройства като лаптопи и смартфони. Както подобава на Wi-Fi 6 устройство, в Tenda TX9 е вградена технологията TWT, която удължава времетраенето на работа с едно зареждане на батерията за всяко от свързаните устройства, тъй като редуцира потреблението на енергия за поддържане на мрежовата връзка.

Дистанционно управление и ред екстри

Както вече стана дума, рутерът може да се управлява чрез приложението Tenda App, което позволява и дистанционно контролиране на устройството. Към това има и други удобства, като опция за обособяване на „гост”-мрежа, таймер, създаване на черни и бели списъци за сигурност.

Заключение

Tenda продължава да ни изненадва приятно, като предлага рутер, достъпен от гледна точка на цената, лесен за инсталация за неспециалисти, бърз и удобен. Скоростите, които може да постигне, са подходящи за съвременния дигитализиран дом с всички електронни устройства в него – смартфони, лаптопи и компютри, смарт-телевизори, умни IoT уреди. Tenda TX9 е безупречен избор за модерния апартамент или къща.

Наличност и цена

Wi-Fi 6 рутерът Tenda TX9 е достъпен за покупки в търговската мрежа у нас от оторизираните партньори на бранда. Моделът се предлага на цена от 130-150 лв. в зависимост от гаранцията, която е две или три години при различните доставчици.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар