YouTube ще плаща за музиката, с която обучава AI

YouTube подготвя нова система за възнаграждения, специално насочена към AI музиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Потенциалът на изкуствения интелект в творческата индустрия е широко обсъждана тема напоследък. Разбираеми са стремежите на AI разработчиците да направят по-креативни своите продукти, но това буди опасения у творците, че технологията ще се “открадне” техния талант.

Екипът зад YouTube е оптимист за потенциала на AI да „подобри уникалното творческо изразяване“, но същевременно полага всички усилия, за да осигури защита на авторските права на създателите на съдържание. Компанията стартира „YouTube Music AI Incubator“, за да си сътрудничи с артисти, автори на песни и продуценти, като привлече подкрепа за инициативата от Universal Music Group (UMG), която притежава правата върху много музикални произведения.

UMG не бърза да използва изкуствен интелект, отбелязва TechCrunch. По-рано тази година компанията поиска от стрийминг услуги като Spotify да забранят използването на нейна музика за обучение на AI модели.

Освен това UMG издаде предупреждения за нарушаване на авторски права от видеоклипове в YouTube, генерирани от изкуствен интелект и използващи творчеството на изпълнители, свързани с компанията. Когато песента, създадена от AI на базата на вокали на Drake и The Weeknd, стана силно популярна, UMG поиска тя да бъде премахната от Spotify и Apple Music.

UMG смята, че музика, създадена от хора и защитена с авторски права, се използва за обучение на AI модели, които след това генерират нови произведения без разрешение или компенсация. Затова компанията се обедини с YouTube, за да изгради структура, която гарантира изплащането на възнаграждение на притежателите на авторски права.

YouTube, от своя страна, подчерта историческото си разбиране на ситуацията, тъй като през годините видео порталът “е направил огромни инвестиции в системи, които помагат да се балансират интересите на притежателите на авторски права с интересите на творческата общност в YouTube”.

Порталът цитира като пример своята система Content ID, която плаща на притежателите на авторски права за използване на съдържанието им в YouTube, и предложи подобна система да се приложи към AI музика, поне за тези „музикални партньори, които решат да участват“.

Приоритет за пълноценното функциониране на такава система е доверието и сигурността. Компанията вече е разработила политики по отношение на манипулирането на съдържание, което подвежда зрителите. Необходимо е да се гарантира, че генеративният AI не се използва за нарушаване на авторски права, дезинформация и спам. Напротив, YouTube планира да използва AI технология за идентифициране на този вид съдържание.

YouTube обеща да предостави подробности за това как новата система за AI музика ще работи в близко бъдеще по отношение на конкретни технологии, възможности за монетизация и политики за защита на авторските права.

Коментар