Какво да направим със стария си телефон?

Всеки се е сблъсквал със ситуацията при покупка на нов телефон да не знае какво да прави със стария, който вече не му е необходим. Повечето хора го оставят в някой шкаф, където събира прах с години. Тук става въпрос за онзи употребяван смартфон, който е в перфектно състояние, но просто не ви трябва. Не се притеснявайте – това е съвсем нормално. Специалисти от Bazar.bg са подготвили няколко идеи, които ще ви помогнат да оползотворите вашите употребявани телефони.

Подарете или продайте ненужния телефон

Истината е, че много хора не знаят какво да правят със старите смартфони. Ето защо е важно да знаете, че има много начини за подаряване или продаване на тези употребявани устройства.

Подаряване

Със сигурност имате приятели или роднини, които може би имат нужда от телефон, но по една или друга причина не могат да си позволят нов. В този случай подаряването на употребявания смартфон би било отлична опция. Дори да не ви изглежда като голям жест, това може да промени живота на друг човек и да му бъде от голяма полза. Спомняте ли си онзи запазен смартфон, който се намира в чекмеджето ви? Може да се окаже, че той е точно това, от което се нуждае някой от вашите близки. Подаръкът ви ще им помогне да се свържат със света, както и за използване на полезни приложения, наслаждавайки се на различните функции, които предлага.

Продажба

Ако няма на кого да го подарите или просто искате да извлечете някаква стойност от него, продажбата е отличен избор. На пазара съществуват различни онлайн платформи и сайтове, които предлагат възможност за продажба на употребявани телефони. Можете да публикувате обява и да опишете състоянието на устройството, както и неговите спецификации.

Не забравяйте, че дори и стари модели могат да бъдат продадени, ако са в добро състояние. Продажбата може да ви донесе допълнителни средства, които да инвестирате в ново устройство или да използвате за каквото прецените. И ако се чудите дали ще има хора, които искат да го купят, отговорът е “да”. Всеки ден някой търси евтини и достъпни устройства втора ръка за себе си или за своите близки.

Независимо дали ще подарите или продадете употребявания телефон, важно е да изтриете всички лични данни от него. Уверете се, че сте направили това, преди да предадете устройството на новия собственик, който е избрал да го купи за втора употреба.

Използвайте го вместо други устройства

Ако не намерите подходящ кандидат за подарък или продажба, винаги може да превърнете употребявания смартфон в нещо полезно за вас. Ето няколко идеи:

  • камера за домашна сигурност – повечето модели разполагат с добри камери, които могат да бъдат използвани за наблюдение на дома или офиса. Има специализирани приложения, които ви позволяват да превърнете устройството в IP камера;
  • музикален плейър – вместо да купувате специално устройство, използвайте телефона си като плейър за музика. Можете да го свържете с Bluetooth и да слушате любимите си песни;
  • цифрова рамка за снимки – превърнете го в цифрова рамка за снимки. Има множество приложения, които ви позволяват да показвате снимки на екрана на употребявания телефона.

Освен тези идеи, има и много други начини да използвате стария си телефон. Необходимо е само да включите въображението си и да го адаптирате към новото предназначение.

Всеки телефон трябва да бъде подготвен за нов живот, било то в ръцете на новия собственик или с ново предназначение у дома. В случай че нито една от тези опции не ви допада, винаги можете да го рециклирате. Много компании предлагат услуги за рециклиране на електроника и могат да се погрижат за смартфона ви по начин, който е безопасен за околната среда.