Бъдещето на съхранението на енергия: батерии с разтопена сол?

Енергията, която добиваме от възобновяеми източници, може да се съхранява ефективно в комунални батерии с разтопена сол (снимка: CC0 Public Domain)

Светът се е насочил към възобновяемите енергийни източници, но това прави необходимостта от ефективни и надеждни системи за съхранение на енергия критична. Едно обещаващо решение, което набира популярност през последните години, е използването на батерии с разтопена сол. Те използват смес от разтопени соли като електролит, благодарение на което могат да играят ключова роля в бъдещето съхранение на енергия.

Батериите с разтопена сол съществуват от няколко десетилетия. Едва отскоро обаче на тях започна да се гледа като на сериозно решение за съхранение на енергия. Те работят с помощта на високотемпературна течност, съставена от разтопени соли, което позволява пренос на йони между електродите на батерията. Процес води до съхранение и освобождаване на енергия.

Едно от основните предимства на батериите с разтопена сол е способността им да съхраняват големи количества енергия. Това ги прави идеално решение за акумулиране в мрежов, т.е. комунален мащаб. Така те могат да помогнат за балансиране на търсенето и предлагането – и да осигурят стабилно снабдяване с енергия, дори когато възобновяемите енергийни източници не произвеждат нищо.

В допълнение към високата енергийна плътност, батериите с разтопена сол и имат относително дълъг живот. За разлика от традиционните акумулатори, които се разграждат с времето и трябва да се сменят редовно, батериите с разтопена сол могат да работят десетилетия. Те могат да издържат на много цикли на зареждане и разреждане, с минимална поддръжка. Тази дълготрайност ги прави рентабилно решение за дългосрочно съхранение на енергия.

Освен това батериите с разтопена сол са доста по-безвредни от сега използваните технологии. Акумулаторите с разтопена сол не съдържат токсични или опасни материали. Техните компоненти могат да бъдат рециклирани в края на живота им. Това ги прави устойчив избор за съхранение на енергия, в съответствие с глобалния стремеж към по-екологични енергийни решения.

Въпреки многото си предимства обаче, батериите с разтопена сол си имат и своите предизвикателства. Една от основните пречки за популяризирането им е именно високата им работна температура, която може да достигне до 600 градуса по Целзий. Дори и в по-щадящи сценарии температурата на топене на солите варира около 200-300 градуса. Това изисква специализирано оборудване, изолации, мерки за безопасност. А от своя страна прилагането им увеличава общата цена на системата.

Освен това разтопените соли често са силно корозивни, което също е техническо предизвикателство.

Не на последно място, макар че дългият живот на батериите с разтопена сол е значително предимство, това означава и, че технологията се развива бавно. В резултат на това може да отнеме много време, докато подобренията си проправят път към реалния пазар.

Независимо от борбата с всички тези предизвикателства, потенциалът на батериите с разтопена сол е неоспорим. Няколко компании и изследователски институции вече работят върху различни начини за преодоляване на препятствията, така че да направят технологията по-достъпна. Например, полагат се усилия за понижаване на работната температура на батериите, което би ги направило по-безопасни и по-рентабилни.

Според доклад на Expert Market Research (EMR), размерът на глобалния пазар на батерии с разтопена сол се оценява на 1,35 милиарда USD през 2022 г. Подпомогнати от технологичния напредък в проектирането и разработването на батерии с разтопена сол и предимствата от използването им, пазарът навярно ще нарасне доста бързо между 2023 г. и 2028 г., за да достигне стойност от 3,41 милиарда щатски долара до 2028 г. Това прави над 16% годишен растеж.

Според анализаторите, разширяващите се приложения на батериите с разтопена сол в различни сектори ще играят решаваща роля за бума на пазарното търсене. В енергийния сектор този род батерии се използват за съхранение от комунален клас, изравняване на натоварването и намаляване на пиковете. Те помагат за балансиране на търсенето и предлагането на електроенергия, изглаждат колебанията в мощността и намаляват зависимостта от конвенционалните електроцентрали.

Транспортната индустрия използва батерии с разтопена сол за електрически превозни средства поради тяхната висока енергийна плътност и характеристики за безопасност. По този начин стимулира разширяването на пазара на батерии с разтопена сол. Освен това акумулаторите с течна сол са основен компонент в енергийните системи за отдалечени райони, осигурявайки надеждно и устойчиво електрозахранване на места без достъп до мрежата.

В заключение, батериите с разтопена сол представляват обещаващо решение за бъдещето на съхранението на енергия. Тяхната висока енергийна плътност, дълъг живот и екологичност ги правят привлекателна опция за съхранение в мрежов мащаб. Въпреки че все още има предизвикателства за преодоляване, текущите научни изследвания предполагат, че въпросните батерии могат да играят значителна роля в нашия преход към по-устойчиво енергийно бъдеще.

Коментар