Arm подаде заявка за IPO на борсата Nasdaq

Уолстрийт е в очакване на първичното публично предлагане на акции от Arm
(снимка: CC0 Public Domain)

SoftBank, която притежава британския разработчик на процесорни архитектури Arm, планира да пусне на борсата в САЩ част от своя дял в компанията. Вчера e подадено необходимото заявление за IPO, в което са посочени само част от параметрите за първичното публично предлагане на акции. Не е ясно колко акции и на каква цена ще бъдат пласирани на Nasdaq.

Досега плановете на SoftBank се обсъждаха само на ниво слухове. Смята се, че японската корпорация, която изкупи 25% от акциите на Arm от Vision Fund, ще задържи почти 90% от ценните книжа на британския разработчик и ще спечели не повече от 8 или 10 милиарда долара в резултат на пласирането, отбелязва Блумбърг.

Капитализацията на всички активи на Arm ще бъде оценена на сума от $60 до $70 милиарда. Публикуваните документи потвърждават само факта, че SoftBank е изкупила 25% от акциите на Arm от Vision Fund за $16,1 милиарда.

Но корпорацията-майка настоява, че не е възможно да се правят заключения за капитализацията на Arm въз основа на тази сума. Формално при сегашните условия Arm се оценява на $64 милиарда, но до момента, в който акциите бъдат пласирани в САЩ, условията може да се променят.

В своята документация Arm казва, че е предимно инженерингова компания. Приблизително 80% от персонала (4753 души) са съсредоточени в дейностите за изследвания, разработки и технически иновации. Компанията притежава 6800 регистрирани патента, с още 2700 висящи заявления за патенти по целия свят. През миналата фискална година повече от 260 компании са били клиенти на Arm.

Преди листването на Nasdaq, Arm ще бъде регистрирана под името Arm Holdings Plc и ще се показва под тикер ARM в информационната система на фондовата борса. Четири инвестиционни банки – Barclays, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Mizuho Financial Group – ще ръководят процеса на пускане на акции на Arm на борсата.

От заявлението за листване на Arm става ясно още, че през последната фискална година, приключила на 31 март, компанията регистрира спад в приходите си с 1% – до 2,68 милиарда долара.

Коментар