Сделката Broadcom-VMware получи важно одобрение

Една от най-големите сделки в ИТ индустрията получи одобрение във Великобритания
(снимка: CC0 Public Domain)

Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) одобри поглъщането на VMware  от Broadcom на стойност 61 милиарда долара. Според изявлението на регулатора, публикувано в понеделник, 21 август, няма основания, които да попречат на сключването на тази сделка.

„Дори ако пазарът на Обединеното кралство представлява малък дял от общите продажби при това сливане, работата на CMA е да проверява внимателно такива сделки, за да гарантира, че не представляват заплаха за конкуренцията. В този случай, след като внимателно прегледахме доказателствата и не открихме никакви проблеми, свързани с конкуренцията, ние заключихме, че тази сделка може да бъде сключена,” коментира Ричард Фийзи, председател на независимия надзорен панел за втората фаза на разглеждане на сливането на VMware и Broadcom.

Така британският регулатор сложи край на петмесечно разследване на сделката между VMware и Broadcom, което започна, след като през март 2023 г. CMA изрази загриженост за вероятните негативни последици от това споразумение, отбелязва ComputerWeekly. По-специално, регулаторът предположи, че подобна сделка може да забави иновациите в британския технологичен сектор и да доведе до увеличаване на цената на сървърното оборудване за британските предприятия и правителствени организации.

Първоначално CMA даде на Broadcom пет работни дни, за да обясни позицията си по въпросите, повдигнати от британския регулатор. Компанията отхвърли предложението, което накара CMA да започне второ, по-задълбочено разследване на сделката.

Резултатите от разследването трябваше да бъдат публикувани на 12 септември 2023 г. Въпреки това още през юли регулаторът обяви предварителните резултати от одита, в които посочи, че сделката няма да доведе до значително намаляване на конкуренцията при доставката на ключови продукти за компютърни сървъри.

Broadcom, от своя страна, коментира след съобщението на CMA, че сделката, която беше обявена за първи път през май 2022 г., може да приключи преди края на октомври 2023 г. Сега производителят на широка гама електроника се опитва да получи останалите одобрения от други регулаторни органи, необходими за финализиране на придобиването.

„Broadcom продължава да работи конструктивно с регулаторите в други юрисдикции и е в напреднал етап от процеса на получаване на останалите необходими одобрения, които вярваме, че ще бъдат получени до 30 октомври 2023 г. Broadcom потвърждава, че сливането с VMware ще увеличи конкуренцията на облачния пазар и ще облагодетелства корпоративните клиенти, като им даде по-голям избор и контрол върху това къде хостват своите работни натоварвания”, се казва в изявление на компанията.

В отделно изявление говорител на VMWare добави, че компанията е доволна от констатациите на британския регулатор, очаква подобни положителни констатации от други регулатори и вярва, че сделката ще приключи през фискалната 2023 г. на Broadcom.

Коментар