Нови фабрики за полупроводници никнат като гъби по света

Въпреки спада в търсенето на чипове, индустрията продължава да изгражда нови заводи
(снимка: CC0 Public Domain)

Кризата с чиповете по време на пандемията провокира бизнесът и правителствата да инвестират спешно в изграждане на нови производствени мощности. За мащаба на тази инвестиционна активност свидетелстват данните от проучване на полупроводниковата индустрия, извършено от Knometa Research.

До края на 2022 г. в света имаше 167 фабрики, обработващи 300-мм силициеви пластини за производство на интегрални схеми, сензори за изображения и други видове продукти, включително различни силови полупроводници. И въпреки, че търсенето на чипове се успокои и дори забави темпо, през 2023 г. ще бъдат пуснати в експлоатация 13 нови завода за обработка на 300-мм пластини, твърди анализът на Knometa Research.

Според графиците за строителство, в допълнение към 13-те фабрики тази година, през 2024 г. ще влязат в експлоатация 15 нови завода за полупроводници, които ще обработват 300-мм силициеви пластини – 13 от които ще произвеждат чипове. През 2025 г. се очаква рекордно пускане на още 17 нови фабрики.

Поради бюджетни съкращения през 2023 г., някои нови проекти, планирани да отворят врати през 2024 г., ще влязат в експлоатация не по-рано от 2025 г. Според пазарните наблюдатели, до 2027 г. в света ще функционират 230 завода за полупроводници, обработващи 300-мм силициеви пластини.

Анализаторите отбелязват продължаващото нарастване на броя на фабриките, които използват 300-мм пластини за производство на мощни транзистори. Тези продукти се произвеждат в много по-големи обеми от DRAM и NAND чипове памет, сензори за изображения, аудио кодеци, драйвери за дисплеи, PMIC контролери, сигнални процесори и усъвършенствани логически и микрокомпонентни интегрални схеми, благодарение на което фабриките работят по-рентабилно.

От 13-те завода за обработка на 300-мм пластини, планирани за тази година, пет ще произвеждат продукти, различни от чипове. Три от тях се намират в Китай, а два са в Япония. В същото време две трети от фабриките, които ще отворят врати тази година, са предназначени за производство на чипове по поръчка на трети страни.

Настоящият спад на пазара на полупроводници засегна най-много производителите на чипове памет, така че никой от тях не планира да пусне нови фабрики за производство на микросхеми тази година.

Коментар