Популярни Wi-Fi рутери са оказаха заплаха за САЩ

Устройства като рутерите са обект на специално внимание, когато става въпрос за кибератаки (снимка: CC0 Public Domain)

Търговската война между САЩ и Китай вероятно ще ограничи достъпа до американския пазар на още една водеща компания от Поднебесната империя. Конгресмени нарекоха Wi-Fi рутерите на TP-Link, най-големия производител на такива устройства, „явна заплаха за националната сигурност”.

Американските законодатели поискаха разследване на китайската компания TP-Link с подозрението за възможно участие в кибератаки срещу правителствени агенции и бизнеси, предаде Ройтерс. Републиканецът Джон Муленаар и демократът Раджа Кришнамурти, които председателстват комисията за Китай в Камарата на представителите, изпратиха писмо до Министерството на търговията с искане за разследване.

В своя призив конгресмените посочват известни уязвимости във фърмуера на TP-Link, както и случаи на използване на рутери на китайската компания за целенасочени атаки срещу държавни служители от европейски страни.

В писмото до министъра на търговията Джина Раймондо се казва: „Искаме от Министерството да преразгледа заплахата, която представляват свързаните с Китай рутери, особено тези, предлагани от най-големия производител в света TP-Link”. Те подчертават, че ситуацията е „явна заплаха за националната сигурност”.

Министерството на търговията на САЩ обяви, че ще разгледа въпроса и ще изпрати отговор. Китайското посолство, на свой ред, заяви, че се надява властите “да разчитат на доказателства, когато идентифицират кибер инциденти, вместо да правят неоснователни предположения и обвинения”. Самата TP-Link все още не е коментирала ситуацията.

Искането на Конгреса подчертава нарастващите опасения, че Пекин може да използва произведени в Китай рутери и друго оборудване за извършване на кибератаки срещу американски правителствени агенции и компании.

Така например, миналата година американските власти, с подкрепата на Microsoft, идентифицираха хакерската кампания Volt Typhoon, свързана с китайското правителство. Чрез поемането на контрол над частни рутери, нападателите се опитаха да скрият последващи атаки срещу критична инфраструктура на САЩ.

Коментар