Ерик Шмид: Nvidia е големият победител в AI

Големите технологични компании планират все по-големи инвестиции в Nvidia-базирани центрове за данни, казва Ерик Шмид (снимка: Eric Schmidt / X)

Ерик Шмид, бившият главен изпълнителен директор на Google вижда Nvidia като големият победител от шума около изкуствения интелект. Според него, ще бъде трудно за конкурентите да я настигнат.

Шмид, който ръководи Google в продължение на десетилетие, каза на студенти от Станфорд, че макар да не е човек за инвестиционни съвети, вижда очевидна игра на фондовия пазар и тя не включва закупуване на акции на бившия му работодател.

Във видео, което беше публикувано от Станфорд тази седмица и впоследствие премахнато, Шмид казва, че водещите технологични компании планират все по-големи инвестиции в Nvidia-базирани центрове за данни с изкуствен интелект, чието изграждане може да струва до 300 милиарда долара.

„Говоря с големите компании и те ми казват, че се нуждаят от 20 милиарда долара, 50 милиарда долара, 100 милиарда долара…”, казва Шмид, добавяйки, че е „близък приятел” на изпълнителния директор на OpenAI – Сам Алтман.

Той предполага, че огромна част от тези разходи отиват за Nvidia, която произвежда доминиращите AI чипове за центрове за данни и вече е отбелязала увеличение на приходите с повече от 200% за три поредни тримесечия. Google разработи чипове, Tensor Processing Units (TPU), които биха могли да се конкурират с процесорите на Nvidia, но все още са на много по-ранен етап.

„Ако всичките 300 милиарда долара отиват в Nvidia, знаете какво да правите на фондовия пазар”, казва Шмид. „Това не е препоръка за акции”, уточнява той, без да разкрива дали притежава акции на Nvidia.

Шмид, който беше главен изпълнителен директор на Google от 2001 до 2011 г. и остана в борда на компанията до 2019 г., говори пред студенти по темата за изкуствения интелект. Той е поискал видеото да бъде премахнато, тъй като по време на сесията се е изказал погрешно относно слабата работна култура на Google, съобщи Уолстрийт Джърнъл.

Но неговите откровени забележки илюстрират движещата сила зад възхода на Nvidia и централното място на компанията в бума на генеративния AI, който започна в края на 2022 г., отбелязва в репортаж CNBC.

Докато Nvidia вижда нарастващо търсене от облачни компании и водещи разработчици на AI модели, Уолстрийт се пита дали най-големите клиенти на производителя на чипове харчат прекалено много за AI инфраструктура. Nvidia ще обяви тримесечните си резултати на 28 август.

Шмид предполага, че Nvidia няма да бъде единственият победител в AI, но и, че няма много други очевидни възможности за избор. Той вярва, че големите компании, които могат да инвестират повече пари в чипове и центрове за данни на база Nvidia, ще спечелят технологична преднина пред по-малките конкуренти, които не могат да харчат толкова свободно.

„В момента разликата между водещите модели – има само три – и всички останали изглежда се увеличава”, казва Шмид. „Преди шест месеца бях убеден, че разликата намалява, така че инвестирах много пари в малките компании. Сега не съм толкова сигурен”.

Главният изпълнителен директор на Meta – Марк Зукърбърг, чиято компания е закупила около 600 000 от скъпите графични процесори на Nvidia, каза по-рано този месец, че моделът от следващо поколение на Meta от семейството Llama ще изисква достъп до около 10 пъти повече изчислителна мощност.

„И бъдещите модели ще продължат да растат отвъд това”, каза Зукърбърг по време на разговор за финансовите резултати на Meta.

Междувременно Сам Алтман работи с водещия поддръжник на OpenAI, Microsoft, по изграждане на AI център за данни за 100 милиарда долара, наречен „Stargate”.

„Когато Microsoft сключи сделката с OpenAI, си помислих, че това е най-глупавата идея, която някога съм чувал, аутсорсване по същество на AI лидерството към OpenAI и Сам и неговия екип”, казва Шмид. „И все пак те са на път да станат най-ценната компания”.

Според него, ще бъде трудно за конкурентите да настигнат Nvidia, тъй като много от най-важните инструменти с отворен код, които разработчиците на AI използват, са базирани на езика за програмиране CUDA. Софтуерът на AMD, който превежда CUDA кода на Nvidia за нейните собствени чипове, „все още не работи”.

Шмид, който основа фирма за рисков капитал Innovation Endeavors през 2010 г., все още държи около 147 милиона акции на Alphabet, които според Блумбърг се оценяват на около 24 милиарда долара. В допълнение към инвестирането в стартиращи компании, той е филантроп и съветва няколко правителствени комитета по технологии.

Коментар