Филипините строят най-големия соларен парк в света

Филипините разполагат с 1,7 GW слънчева енергия към края на 2023 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Бордът по инвестициите на Филипините издаде сертификат за „зелена светлина“, с който разреши старта на проект за изграждане на фотоволтаичен парк, рекламиран като най-големия слънчев масив в света. Сертификацията има за цел да ускори реализацията на проекта.

Начинанието е на стойност 185,28 милиарда филипински песо, което е около 3,25 милиарда долара. Мега-инсталацията ще включва 3,5 GW слънчеви панели и 4,5 GWh система за съхранение на енергия чрез батерии. Огромният фотоволтаичен парк ще обхваща 3500 хектара в провинциите Нуева Есия и Булакан. Реализацията ще е дело на Terra Solar Philippines.

В началото на тази година се проведе церемония по първата копка. Строителството протича в две фази, като първата е планирана така, че да започне комерсиалната си търговска експлоатация до февруари 2026 г., а втората фаза се очаква да продължи до февруари 2027 г.

Сертификатът за зелена светлина, издаден от Борда по инвестиции, означава, че проектът ще се възползва от рационализирана и ускорена процедура по обработка на разрешителните. Акредитацията следва вече получения сертификат за „енергиен проект с национално значение“, получен през юли от Министерството на енергетиката. Такъв документ се дава на всеки национален енергиен проект с капитал над 59 милиона долара.

„Основната цел на Филипините сега, в рамките на настоящото управление, е не само да растем – ние вече сме най-бързо развиващата се икономика в региона – но и да трансформираме филипинската икономика в интелигентен и устойчив център за производство и услуги“, каза заместник-секретарят на борда по инвестициите Чеферино Родолфо. По думите му, инвестициите в модерни енергийни системи подкрепя именно описаната цел.

Според данни на Международната агенция за възобновяема енергия, Филипините разполагат с 1,7 GW слънчева енергия в края на 2023 г. Властите прогнозират до 2 GW нови слънчеви инсталации за възобновяема енергия през настоящата година.

Докато Филипините се готвят да грабнат „короната“ като място на най-големия соларен парк в света, понастоящем тази титла принадлежи на фотоволтаичния масив Мидонг в Китай. Той е с мощност 3,5 GW и се намира в Урумчи в китайския регион Синдзян, но няма данни да има придружаваща система за съхранение.

Инсталацията се състои от над 5,26 милиона 650-ватови монокристални двустранни двустъклени фотоволтаични панели, доставени от неназован производител. Обширната инфраструктура на проекта включва 1,23 милиона носещи пилоти, пет 220 kV бустерни станции и повече от 208 км. далекопроводи, свързващи масива с мрежата чрез 750 kV подстанция.

Коментар