500 жени ще придобият цифрови умения тази година

Програмата „Women in tech” дава възможност на жените да придобият основни цифрови умения (снимка: Хуауей Технолоджис България)

Висшето училище по телекомуникации и пощи раздаде сертификати на поредните успешно завършили курс за базови дигитални умения жени по обучителната програмата „Women in tech”, която се реализира съвместно с Министерство на труда и социалната политика, ВУТП и Хуауей Технолоджис България.

Днес започна и четвъртият курс на „Women in tech”, който дава възможност на още шейсет жени да придобият основни цифрови умения, необходими за професионалната им реализация. До края на календарната година 500 жени ще преминат обучения по програмата.

„Придобиването на цифрови умения е ключово за жените както за улесняване на традиционно изпълняваните от тях домакински дейности, така и за повишаване на конкурентоспособността им на пазара на труда”, каза Андреана Атанасова, председател на Управителния съвет на Алианса на технологичната индустрия, която е посланик на програмата през месец август.

Според нея, огромният интерес към програмата показва необходимостта от провеждането на такива обучения, което би следвало да е част от една целенасочена държавна политика.

„Всяка една от Вас е направила стъпката да излезе от личния си комфорт, от ежедневието си и да прекрачи прага на едно учебно заведение, за да помисли за себе си на първо място, за да види какво може да направи за себе си – за своята реализация, за своето самочувствие, за своя нов комфорт и за своето ново ежедневие”, приветства курсистите проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

В дигиталната ера жените са важна част от технологичната индустрия. В България има голям процент жени на ръководни постове. В същото време обаче все още е налице празнина, когато става въпрос за притежаване на основни цифрови умения, които са необходимост за личностното и професионално развитие.

Хуауей Технолоджис България подпомага програмата с обзавеждане на лабораторията за обученията, включително с лаптопи, като дарение.

Коментари по темата: „500 жени ще придобият цифрови умения тази година”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Само да НЕ ги учат на Уиндолс!

Коментар