Учени извършиха първата международна холопортация

Очила за смесена реалност създават усещане за общуване „на живо” с човек в друга държава
(снимка: Western University / YouTube)

Учени по космически изследвания от Западния университет в Канада съобщиха за първия успешен опит с двупосочна международна холопортация. По време на експеримента е телепортирана човешка цифрова холограма на големи разстояния, между две държави.

Иновативната технология на холопортация има огромна перспектива за приложение в дистанционното обучение и космическите изпитания. С помощта на 3D камери учените сканират телата на студенти, а наблюдателите в „другия край на линията” слагат специални очила за смесена реалност, които създават усещане че до тях има жив човек.

В рамките на тестовете са „телепортирани” студенти между САЩ и Обединеното кралство, Канада и Алабама. Участниците в експеримента споделят, че са изпитали напълно нови усещания при общуване с холограми. Някои студенти дори са отказали да купуват самолетни билети за полети до други страни, поради факта, че е възможно да се общуват „на живо” по този начин.

Развитието на технологията за холопортация започна през 2014 г. По онова време тя изискваше обемисто оборудване. Но сега, в най-новия експеримент учените използват компактна камера.

В практиката холопортацията се използва от април 2022 г., когато НАСА приложи технологията, за да „транспортира” лекаря Йозеф Шмид до Международната космическа станция. Това беше първото в света „космическо” холопортиране.

Учените вярват, че в бъдеще холопортацията ще позволи на един и същ лекар да „присъства” на няколко операционни маси в различни страни. В друг сценарий учителите ще могат от домовете си да „присъстват” на уроци в отдалечени региони.

Коментар