Индия строи най-голямата плаваща слънчева централа

Азиатските държави и в частност Индия разгръщат активно соларни инсталации
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия изглежда е на път да стане световен лидер във възобновямана енергия, за което свидетелства новият амбициозен проект на страната за изграждане на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала.

Наскоро властите в азиатската държава сключиха споразумение за построяване на плаваща слънчева електроцентрала с мощност 600 MW, което е с порядък повече от мощността на сегашните системи. Огромни слънчеви полета върху водата ще осигурят електричество и ще предотвратят интензивното изпарение на вода, което е важно за живота в периодите на суша.

В допълнение, поставянето на слънчеви панели върху водата позволява „изглаждане” на дневните температурни колебания на панелите и оборудването, което увеличава техния експлоатационен живот. Освен това водата и обичайният хладен бриз над нея директно охлаждат панелите, като така се поддържа висока ефективност на панелите в процеса на преобразуване на светлината в електричество.

Реализацията на новия проект, известен като Omkareshwar Floating Solar, ще се проведе на два етапа. На първия изпълнителите AMP Energy, NHDC и SJVN ще пуснат в експлоатация три блока на плаващата електроцентрала с обща мощност 278 MW, съобщи Indiatimes. След това компанията за управление на проекта – Rewa Ultra Mega Solar Limited (RUMSL) – ще избере изпълнители за втората фаза, по време на която ще бъдат въведени в експлоатация над 300 MW панели.

Изграждането на плаващата електроцентрала се оценява на 30 милиарда индийски рупии, което се равнява на около 378,7 млн. щатски долара. Електроцентралата ще бъде построена на язовир Омкарешвар в щата Мадхя Прадеш, централна Индия.

Индийските оператори имат богат опит в управлението на плаващи слънчеви централи. Миналия месец компанията NTPC завърши инсталирането на 100 MW слънчеви панели във водохранилище в град Рамагундам, щата Телангана, в южната част на страната. Плаващото съоръжение има площ 243 хектара. Обемът на изпарената вода е намалял със 70% или с 2 млрд. куб.м годишно. Същата компания преди това пусна в експлоатация две плаващи станции в други части на страната: с мощност съответно 25 MW и 92 MW.

В допълнение към слънчевите електроцентрали, изградени в езера и водохранилища, в региона активно се разгръщат офшорни плаващи слънчеви електроцентрали. Сингапур е водещ в тази област, въпреки че и други страни в Югоизточна Азия се опитват да следват същия път. Наоколо има много вода, но вълните усложняват задачата на инженерите.

Коментар