Разделиха сиамски близнаци с помощта на VR

Виртуална реалност направи възможно разделянето на сиамски близнаци със свързани мозъци (снимка: CC0 Public Domain)

Двойка сиамски близнаци от Бразилия, родени със свързани глави, бяха успешно разделени с помощта на технология за виртуална реалност в един от най-сложните хирургични процеси, извършвани някога.

Тригодишните Бернардо и Артър Лима бяха оперирани в Рио де Жанейро с направление от болницата Great Ormond Street в Лондон. Лекарският екип прекарал месеци в изпробване на техники с VR проекции на близнаците, базирани на CT и MRI сканирания. Случаят беше описан от хирурга Нуур ул Овазе Джелани като „нещо от космическата ера“.

Това е един от най-сложните процеси на разделяне на сиамски близнаци, завършван някога, според благотворителната организация, която го финансира – Gemini Untwined. Тя е основана от д-р Джелани през 2018 г. Той казва, че за първи път хирурзи в различни страни са работили заедно, носейки VR очила, за да оперират в една и съща „VR стая“.

Близнаците са преминали през седем операции, включващи повече от 27 часа оперативно време само в последната от тях, и с участието на почти 100 души медицински персонал.

Говорейки за VR аспекта на операцията, хирургът казва пред агенция PA: „Просто е прекрасно. Наистина е страхотно да видиш анатомията и да направиш операцията, преди всъщност да изложиш децата на риск. Можете да си представите колко успокояващо е това за хирурзите. В някои отношения тези операции се смятат за най-трудните в нашето време и да се направи подобно нещо във виртуална реалност беше като да изпратим човек на Марс.“

Според лекаря, предишните неуспешни опити за разделяне на момчетата означават, че анатомията им е усложнена от белези. Той е бил „наистина притеснен“ от рискованата процедура.

Г-н Джийлани признава, че е бил абсолютно изтощен след 27-часовата операция, при която е направил само четири почивки от 15 минути за храна и вода, но за него е било „вълшебно“ да види как семейството се чувства „на Луната“ след това.

Интересна подробност е, че – както при всички сиамски близнаци след разделянето – кръвното налягане и сърдечният ритъм на момчетата са били „над тавана“, докато не са събрани отново четири дни по-късно и докоснали ръцете си.

Бернардо и Артър, които са на почти четири години, са най-възрастните разделени „краниопаги близнаци“, тоест близнаци със слят мозък. Според благотворителната организация, едно на 60 000 раждания води до сиамски близнаци – и само 5% от тях са краниопаги.

Коментар