Почти всеки иска 4-дневна работна седмица

86% от хората биха предпочели да работят по-дълго време, но по-малко дни в седмицата (снимка: CC0 Public Domain)

Асинхронните, отдалечените и хибридните форми на работа стават все по-популярни. 86% от служителите биха предпочели да работят по-дълго време в продължение на по-малко дни. Широка е и подкрепата за гъвкавите възможности за работа, сочи ново проучване на Slack сред 1000 души. 

Почти девет от 10 респонденти (86%) биха предпочели да работят повече часове всеки ден, но в продължение на по-малко дни, като съкратят типичната работна седмица от пет дни на четири, сочат данните от проучването, публикувано по-рано тази седмица.

Асинхронните опции – стилове на работа, които позволяват на работниците да изпълняват задълженията си от дома или друго място по избор, по което време искат и където искат – също са популярни сред тези, които се застъпват за нетрадиционния работен график. 69% от респондентите в проучването са посочили, че асинхронната работа им дава време за „усъвършенстване на идеи“, а повече от шест от 10 казват, че е увеличила продуктивността им.

Slack изчислява, че асинхронната работа спестява на служителите средно два часа и 53 минути седмично само заради заместването на срещите в реално време. Едновременно с това скорошно проучване на Qatalog и GitLab стигна до извода, че гъвкавостта, осигурена от асинхронния работен график, също подобрява крайния резултат: 81% от респондентите казват, че са създали „по-висококачествена работа“, когато са имали свобода сами да определят своя работен график.

Преосмислянето на границите на работата, елиминирането на определени времеви ограничения и запазването на възможностите за дистанционна работа, водещи до по-добра ефективност, останаха в светлината на общественото внимание след стихването на пандемията. Идеята за по-кратка работна седмица се обсъжда от доста време и набира скорост в последно време.

Пробната четиридневна работна седмица на Microsoft в Япония през 2019 г. беше оценена като успешна. Данните сочат, че тя доведе до 40% увеличение на производителността. Междувременно току-що започна най-голямата пробна четиридневна работна седмица в света, в която участват 70 компании от Обединеното кралство в продължение на шест месеца. Подобни пилотни проекти се провеждат също в САЩ и на други места по света.

Гъвкавите възможности за работа могат да подобрят и културата на работното място. По-конкретно, асинхронните работни графици биха могли да коригират неотдавнашния феномен на „дигитален презентизъм“ – стремежа на служителите да изглеждат видими постоянно, докато работят от разстояние, което изяжда значителна част от работното време и най-вече от силите на хората.

Разбира се, по-кратката работна седмица и гъвкавостта на графика не са единственото искане, подчертано от служителите. 66% от анкетираните казват, че биха потърсили работа веднага или в рамките на три месеца, ако в сегашната им компания не се предлага възможност за хибридна или дистанционна работа.

Въпреки че не е изненадваща, тази статистика показва, че гъвкавостта на работното място ще остане критичен фактор за служителите при техния избор на работодател. А за компаниите това означава, че ако не са в крак с офертите за повишена гъвкавост, ще бъдат разглеждани като по-малко желани работни места.

Като се има предвид задаващата се икономическа криза и скокът в разходите за живот, проучването на Slack заключава, че гъвкавостта от гледна точка на локация може да помогне и на портфейлите на работниците. В момента инфлацията расте, оказвайки влияние върху цените на храните и горивата. Работата от удобни местоположения може да осигури решение.

70% от анкетираните смятат, че има връзка между хибридния начин на работа и по-ниските разходи за живот, тъй като се елиминират определени разходи за купешка храна и ежедневно пътуване.

Коментари по темата: „Почти всеки иска 4-дневна работна седмица”

добавете коментар...

  1. :)

    При нас също има 4 дневна работна седмица, но лично на мен не ми харесва. Тези които са на 4 работни дни, не могат да ползват хоум офис. Работи се по 10 часа на ден и като сложа по още час за отиване и връщане и вече не ми е добър вариант.

  2. :o)

    значи ако питате работници, не 4 дневна , а ако може сръбската работна седмица ,
    като от стария виц :

    Понеделник – активна почивка от уикенда
    Вторник – подготовка за тежка работа
    Сряда – тежка работа
    Четвъртък – почивка от тежката работа
    Петък – подготовка за уикенда
    събота, неделя – уикенд

    И станал един сърбин и питал – “Ама ние всяка сряда ли ше работиме” ?

  3. Tanton

    Абсолютно вярно.

  4. ..

    Увеличаването на работния ден на 10 часа е глупост.

    Човек е ефективен не повече от 5 часа на ден.

    Според възрастта и личните качества, ефективността може да се запази и за 10-12 часа / ден за периоди от 2-3 седмици до 1-3 месеца. След това, обаче, спада рязко, а умората остава като за 10-12 часов работен ден. Викат му burn-out, т.е. преумора.

    Възстановяването от тази преумора отнема горе-долу 50% повече, отколкото достигането до това състояние.

    Разбира се, тук коментирам работата на съвестните хора, не на скатавките.

  5. Анонимен

    А заплатата като са 5?

Коментар