Започна най-големият тест на 4-дневна работна седмица

70 фирми и 3300 служители започнаха най-мащабния тест на 4-дневна работна седмица (снимка: CC0 Public Domain)

Седемдесет компании и 3300 служители участват в експеримент, за който се твърди, че е най-голямото в света изпитание на четиридневната работна седмица без промяна на заплащането на работещите. Изпитанието ще продължи шест месеца и се координира от кампанията „4 Day Week Global“ в партньорство с британския мозъчен тръст Autonomy и изследователи от Кеймбриджкия университет, Оксфордския университет и Бостънския колеж.

Пилотният модел се основава на модела 100-80-100. При него служителите получават 100% от заплащането за 80% от нормалната си работна седмица в замяна на ангажимент да поддържат поне 100% производителност.

В пилотния проект участват фирми от сферата на образованието, банковото дело, здравеопазването, финансовите услуги, технологиите, медиите, строителството, търговията на дребно и други, според „4 Day Week Global“. Генералната промяна в разбирането за работния процес през 2021-2022 година сочи, че добри бизнес-резултати могат да се постигнат и като се работи по-кратко, но по-интелигентно, заяви Джо О’Конър, главен изпълнителен директор на „4 Day Week Global“.

„Докато излизаме от пандемията, все повече компании осъзнават, че новата граница на конкуренцията е качеството на живот и че намалените работни часове, с фокус върху продукцията, е средството, което им дава конкурентно предимство“, каза О’Конър.

Експериментът ще има важна роля в промените на пазара на работна ръка. Изпитанието се случва в момент, когато някои фирми настояват служителите да се завърнат по офисите, други възприемат модела на дистанционната работа, а трети търсят формулата за най-добрата хибридна работа.

Университетските изследователи ще имат за задача да помогнат на участващите компании да измерят производителността и благополучието на работниците по време на пилотния проект. Учените ще изготвят доклад след приключването на опита.

„Концепцията от 20-ти век за петдневна работна седмица вече не е най-подходяща за бизнеса от 21-ви век“, казва Ед Сийгъл, главен изпълнителен директор на Charity Bank – малка британска банка, собственост на благотворителни организации и доверителни фондове, която участва в пилотния проект. Тя намали работната си седмица от стандартните 35 часа на 28 часа при същите нива на заплащане и обезщетения.

„Твърдо вярваме, че четиридневна седмица без промяна в заплатата или обезщетенията ще създаде по-щастлива работна сила и ще има положително въздействие върху производителността на бизнеса, преживяването на клиентите и нашата социална мисия“, допълни Сийгъл.

Със сигурност това не е първият опит за работа при 4-дневна работна седмица. Подобни изпитания, но в по-малък мащаб, са правени в Исландия, Япония, Обединени арабски емирства, Шотландия и Испания.

Четиридневните седмични изпитания на Исландия между 2015 и 2019 г. бяха счетени от Исландската асоциация за устойчива демокрация и автономия за „изключителен успех“. Работниците, включени в опита, тогава приветстваха подобрения баланс между личния живот и работата. От своя страна работодателите отчетоха повишена производителност.

Пробният опит на Microsoft през 2019 г. с 4-дневна работна седмица с 2300 служители в Япония доведе до 40% увеличение на производителността, измерено като продажби на служител. Microsoft обясни, че служителите й „натъпкват“ седмичната работа в четири дена, като провеждат по-кратки и по-фокусирани срещи, използват средства за дистанционни разговори и прекратяват срещите, които не са наистина необходими.

Коментар