ЕС утвърди единно зарядно за дигиталните устройства

USB-C става общоевропейски стандарт за зареждане на сматрфони, таблети, камери (снимка: CC0 Public Domain)

Страните-членки и законодателите на ЕС постигнаха споразумение за утвърждаване на единен порт за зареждане на всички видове и марки мобилни телефони, таблети и камери. Споразумението е първо по рода си в света и стана факт след като компаниите не успяха да се договорят за общо решение за зареждането на електронните джаджи.

Европейската комисия настоява за един мобилен порт за зареждане вече повече от десетилетие. Силно засегната от новото решение ще е компанията Apple. Тя ще трябва да смени зарядния конектор на своите iPhone, продавани на европейския пазар от 2024 г. нататък.

Потребителите на iPhone и телефони с Android отдавна се оплакват, че се налага да използват различни зарядни за своите устройства. Джаджите на Apple се зареждат с Lightning кабел, докато смартфоните под Android обичайно се захранват чрез USB-C конектори.

Половината от зарядните устройства, продадени с мобилните телефони през 2018 г., имаха USB micro-B конектор, докато 29% бяха с USB-C конектор, а 21% – с Lightning конектор, според проучване на Комисията от 2019 г.

„Сделката, която сключихме тази сутрин, ще донесе около 250 милиона евро спестявания на потребителите“, каза в изявление ръководителят на индустрията на ЕС Тиери Бретон. „Също така това ще позволи на нови технологии като безжичното зареждане да се развият и да узреят, без да се допуска иновациите да се превърнат в източник на фрагментация на пазара и неудобство за потребителите“, каза той.

„До есента на 2024 г. USB Type-C ще стане общ порт за зареждане за всички мобилни телефони, таблети и камери в ЕС“, се казва в изявление на Европейския парламент.

Коментар