ЕС обяви крайния срок за въвеждане на USB Type-C като стандарт за зареждане

USB Type-C става задължителен порт за зареждане на електронните устройства в ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз постави ясен срок, след който всички мобилни устройства, продавани в региона, ще трябва да бъдат оборудвани с еднакъв порт за зареждане – за такъв е избран интерфейсът USB Type-C.

На производителите на мобилни устройства от рода на смартфоните се дава време до 28 декември 2024 г. да възприемат задължителния порт за зареждане, ако искат да продават бъдещите си продукти на територията на ЕС, съобщи The Verge.



Този срок е определен въз основа на публикувания днес закон в официалното издание EUR-Lex. Това означава, че законът ще влезе в сила след 20 дни, а оттам нататък страните членки на ЕС ще имат 24 месеца, за да издадат решения на местно ниво.

Срокът съответства в голяма степен на официалните изявления на политиците, участващи в приемането на закона, но точната дата оставаше неизвестна, тъй като правните норми в региона обикновено влизат в сила на няколко етапа.

Законът се прилага за мобилни телефони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки и преносими игрови конзоли. Подобна мярка ще важи и за лаптопите, но това ще стане чак през април 2026 г.

Нормата важи само за кабелни зарядни устройства – безжичното зареждане може да мине без USB Type-C. Този порт ще трябва да се използва и от Apple, която досега налагаше в iPhone собствения си Lightning интерфейс.



Съгласно закона, Apple ще трябва да премине към новия стандарт USB Type-C с пускането на iPhone през 2025 г., но в действителност компанията може да въведе промяната по-рано – дори през 2023 г.

Коментар